Elfogadták a Mindszenty-szobor felállítását kérő javaslatot
Helytörténet
2014. márc. 3.

<p style="text-align: justify;">Az esztergomi képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a bazilika közelében a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium alapítványa felállíthassa Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek szobrát.</p>

Tétényi Éva elmondta, hogy az életnagyságú bronz szobor alkotója Vlagyimir Szurovcev orosz szobrászművész. Az Imádság Magyarországért című művet Andrej Csizsik orosz állampolgár készítteti, és a magyar-orosz kapcsolatok elmélyítése érdekében a gimnázium alapítványának adományozza. A szoborállítás teljes költségét alapítványi forrásból fedezik.

 

A szobrot az esztergomi Várhegy oldalában, a Sötétkapu közelében állítják fel májusban ott, ahol az 1956-os események során a békés tüntetők közé lövettek.

 

A hercegprímás az esztergomi bazilika kriptájában nyugszik, a Mindszenty emlékmúzeum pedig a Sötétkapu másik oldalán húzódó északi kanonoksor épületében található. A szobrot várhatóan a Mindszenty-zarándoklattal összekötött vallási eseménysorozathoz kapcsolódóan, május elején avatják fel.

 

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadították ki fogságából. A szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment.

 

1975-ben halt meg, Mariazellben temették el. 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

 /MTI/

/Fotó: Váczy-Hübschl István, 

Kabinetfőnök/

(forrás)