Elfogadták a Mindszenty-szobor felállítását kérő javaslatot

Elfogadták a Mindszenty-szobor felállítását kérő javaslatot

2014. 03. 03. 10:42

Az esztergomi képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a bazilika közelében a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium alapítványa felállíthassa Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek szobrát.

Tétényi Éva elmondta, hogy az életnagyságú bronz szobor alkotója Vlagyimir Szurovcev orosz szobrászművész. Az Imádság Magyarországért című művet Andrej Csizsik orosz állampolgár készítteti, és a magyar-orosz kapcsolatok elmélyítése érdekében a gimnázium alapítványának adományozza. A szoborállítás teljes költségét alapítványi forrásból fedezik.

 

A szobrot az esztergomi Várhegy oldalában, a Sötétkapu közelében állítják fel májusban ott, ahol az 1956-os események során a békés tüntetők közé lövettek.

 

A hercegprímás az esztergomi bazilika kriptájában nyugszik, a Mindszenty emlékmúzeum pedig a Sötétkapu másik oldalán húzódó északi kanonoksor épületében található. A szobrot várhatóan a Mindszenty-zarándoklattal összekötött vallási eseménysorozathoz kapcsolódóan, május elején avatják fel.

 

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadították ki fogságából. A szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment.

 

1975-ben halt meg, Mariazellben temették el. 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

 /MTI/

/Fotó: Váczy-Hübschl István, 

Kabinetfőnök/

Még nincsenek kommentek :(