Nemzetközi fánkfesztivált tartanak Pilisszentkereszten
Kultúra
2014. febr. 27.

<p>Az idén elmaradt telet búcsúztatják szombaton a többségében szlovákok lakta Pilisszentkereszten egy nagyszabású, vidámnak ígérkező fánkfesztivállal.</p>

A most hetedik alkalommal sorra kerülő mulatság mára nemzetközivé nőtte ki magát, mert a fánksütő versenyre szlovákiai és romániai csapatok is beneveztek - mondta Demjén Márta az egész napos rendezvény szervezője.

 

Párkányból, Zólyomból és Nagyszalontáról is érkeznek amatőr konyhaművészek, hogy a sütés tudományában jártas helyi asszonyokkal összemérjék, kinek fánk remeke a legfinomabb. Ki-ki saját receptje szerint süti az összességében több ezernyi, vaníliakrémmel, csokoládéval, barack és szilva lekvárral megbolondított nyalánkságot, az elsőség eldöntésére a közönség szavazatára is számítanak.

 

Reggel a templomban szlovák nyelvű misével kezdődik a nap, majd a régi népi hagyományt követve egy, maga után rudat húzó szekér vonul végig a falun. A rúd végén kocsikerék forog, rajta egy népviseletbe öltözött legény, hajadon bábúval, ők jelképezik a farsang utolsó táncos párját. Ez utóbbi nem szó szerint értendő, mert egész nap néptánc bemutatók, este pedig farsangi bál színesítik a programot.

 

A kulturális kínálat "Gyüttünk, Maradtunk, Alkotunk" című kiállítással bővül, amelyen itt letelepedett szlovák amatőr képzőművészek festményei, fafaragásai láthatók. De lesz kirakodóvásár és különféle gyerekprogram is.

 

 

Az ingyenes rendezvénynek a három éve a pilisi faluban átadott Szlovák Ház ad otthont, amelyet azóta a két ország barátságának szimbólumaként tartanak számon.

 

Az esemény programját itt lehet megtekinteni.

/MTI/

(forrás)