Bélyegkibocsátással tisztelegnek a kommunizmus áldozatai előtt
Egyház
2014. febr. 25.

<p style="text-align: justify;">Bélyeg-kisíven örökíti meg három boldoggá avatott személy, Boldog Meszlényi Zoltán Lajos, Boldog Sándor István és Boldog Bogdánffy Szilárd arcképét a Magyar Posta, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.</p>

(A képen a 2009-ben boldoggá avatott Meszlényi Zoltán Lajos látható )

 

A kibocsátás a Magyar Szentek és Boldogok témakör második tagjaként valósul meg. Különlegessége, hogy az alapváltozat mellett speciális és úgynevezett egyszín-nyomat is megjelenik – közölte a Magyar Posta Zrt. kedden. A kivitelezés Kara György grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomdában történt. A bélyeg-kisív keddtől vásárolható meg a nagyobb postákon és a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

 

Boldog Meszlényi Zoltán Lajos (1892-1951) az esztergomi főegyházmegye papja, 1937-től segédpüspöke. Letartóztatása akkor következett be, amikor a bebörtönzött Mindszenty József helyett nem az állam által támogatott személyt, hanem őt választották a főegyházmegye ideiglenes vezetőjének. Ítélet nélkül került internáló táborba, ahol belehalt az embertelen bánásmódba. Boldoggá 2009. október 31-én avatták.

 

Boldog Sándor István (1914-1953) laikus szalézi testvér, nyomdász. Szerzetesrendjében szegény sorsú munkásgyermekek hitoktatója és nevelője volt. Tiltott tevékenysége miatt illegalitásba kényszerült, cselekedeteiért bátran vállalta a felelősséget, viselte a meghurcoltatás és kínzás fizikai, lelki terheit. Az úgynevezett pártőrség-perben koncepciós vádak alapján 1953-ban kötél általi halálra ítélték, amelyet még ugyanebben az évben végrehajtottak. 2013. október 19-én avatták boldoggá.

 

Boldog Bogdánffy Szilárd (1911-1953) a nagyváradi egyházmegye titokban felszentelt püspöke, pap, hitoktató és szemináriumi elöljáró. Püspöke kérésére 1948-ban titkos papi szemináriumot szervezett és vezetett, 1949-ben szentelték püspökké, majd tartóztatták le. Négyévnyi raboskodás után 1953-ban koncepciós perben 12 évi kényszermunkára ítélték, de szervezete a nagyenyedi börtön megpróbáltatásainak terhe alatt összeroppant, és még abban az évben meghalt. 2010. október 30-án avatták boldoggá.

 

/MTI/

(forrás)