Ukrajnáért imádkozott Ferenc pápa a bíborosokkal
Egyház
2014. febr. 21.

<p style="text-align: justify;"> A pénteki tanácskozás elején Ferenc pápa és a bíborosok (köztük Erdő Péter is) Ukrajnáért imádkoztak és együttérzésüket fejezték ki az "ezekben a napokban sokat szenvedő és számos nehézséget megélő" ukrán püspököknek.</p>

Az ezt követően kibocsátott szentszéki közlemény az erőszak azonnali beszüntetését sürgette Ukrajnában és a felek közötti megbékélést. A dokumentum megemlékezett a világ más övezeteiről is, amelyek szintén "belső konfliktusoktól vagy a normális polgári együttélést veszélyeztető súlyos feszültségektől szenvednek" mint Dél-Szudán vagy Nigéria.

 

A konzisztórium hasonlóképpen a béke megteremtését sürgette Szíriában és a Közép-Afrikai Köztársaságban.  A Ferenc pápa és a bíborosok véleményét tükröző közlemény hangsúlyozta, hogy számos konfliktust vallási okokkal, a keresztények és a muzulmánok szembenállásával magyaráznak, "miközben olyan konfliktusokról van szó, melyeknek gyökere mindenekelőtt etnikai, politikai vagy gazdasági".

 

    A bíborosok imádkoztak az egyre gyakrabban intolerancia és üldözés áldozataivá váló keresztényekért és elítélték az erőszakot, bármelyik vallás nevében kövessék is el.

 

Federico Lombardi elmondta, hogy a Ferenc pápa által először összehívott és a családról szóló konzisztóriumon kiemelt figyelmet kapott a templomban házasodott és külön élő vagy elvált hívőknek a szentségekben való részesítése. A szóvivő elmondta, hogy a kétnapos tanácskozáson közel száz bíboros szólalt fel. A konzisztórium jegyzőkönyve nem nyilvános.

 

Ferenc pápa kinevezte az októberi rendkívüli szinódus elnökeit: a francia André Vingt-Trois párizsi érseket, a Fülöp-szigeteki Louis Antonio Tagle manilai érseket és a brazíliai Raymundo Damasceno Assis aparecidai érseket. A szintén a családról szóló szinódus főrelátora Erdő Péter esztergom-budapesti érsek lesz.

 

Szombaton Ferenc pápa 19 új bíborost kreál a Szent Péter bazilikában. Az új bíborosok vasárnap ünnepélyes szentmisét koncelebrálnak az egyházfővel.

 

/MTI/

/Fotó: Vatikáni Rádió/

(forrás)