Vatikánba mennek a bíborosok
Egyház
2014. febr. 18.

<p style="text-align: justify;"> Az utóbbi egy évben immár harmadszor ült össze hétfőn a Vatikán igazgatási-gazdasági reformjainak kidolgozásával megbízott bíborosi tanács, néhány nappal a Ferenc pápa által csütörtökre összehívott konzisztórium előtt.</p>

Az egyházi G8-as csoportnak elnevezett nyolc fős bíborosi reformtanács hétfőn azzal a világi bizottsággal találkozott, melyet Ferenc pápa tavaly júliusban bízott meg Vatikánváros gazdasági-működési szerkezetének egyszerűbbé és átláthatóbbá tételével. Kedden az IOR vatikáni bank átalakításával szintén tavaly nyáron megbízott egyházi bizottságot hallgatják meg.

 

A vatikáni Szent Márta Házban zajló értekezleteken részt vesz Pietro Parolin szentszéki államtitkár is - számolt be Federico Lombardi szentszéki szóvivő a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésekről.

 

A reformok kidolgozásával megbízott nyolc fős bíborosi tanácsot Ferenc pápa tavaly áprilisban, pápává történt megválasztása után pontosan egy hónappal állította fel. A tanács októberben és decemberben is tanácskozott a Vatikánban.

 

A mostani találkozók megelőzik a február 20-21-re összehívott rendkívüli konzisztóriumot, melyre a Vatikánba várják a világ bíborosait. Már megérkezett Rómába Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A pápával is találkozó bíborosi testület - a VaticanInsider hírportál szerint - értesül a reformbizottságok eddigi munkájáról, valamint szó lesz a családról szóló októberi rendkívüli szinódus előkészítéséről is, melynek Erdő Péter a főrelátora. A bíboros a Vatikáni Rádió magyar adásában elhangzott interjúban elmondta, hogy a Vatikánban annak a felmérésnek az összegzése folyik, melyet a szinódus témáiról az egész világon a püspöki konferenciák és hívők között végeztek. A beérkezett válaszokból összeállítandó munkaokmány tavasz végére készül el.

 

A szombati nyilvános konzisztóriumon Ferenc pápa új bíborosokat nevez ki. A Szent Péter-bazilikában átadja nekik a bíborosi süveget, gyűrűt és kijelöli címzetes római templomukat. Összesen 19 új bíborost avat a pápa, akik közül 16 a nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros. Velük Ferenc pápa első alkalommal módosítja a már az utódja megválasztásában résztvevő bíborosi tanács (konklávé) összetételét. Vasárnap az új bíborosok Ferenc pápával szentmisét koncelebrálnak.

 

A vatikáni tanácskozások hetét február 24-25-én a szinódusi tanács zárja, mely szintén az októberben a családról rendezett találkozót készíti elő.

 

/MTI/

/Fotó: Wikipédia/

(forrás)