Hatalmi játszmák balfék módra

Hatalmi játszmák balfék módra

2014. 02. 05. 19:08

Beszéljünk Esztergom politikai közeljövőjéről Tétényi Éva eddigi legnagyobb bakija után.

A jelek szerint Gál Tamás, az MSZP ősszel esedékes polgármesterjelöltje egy t(r)ollvonással véghezvitte azt, amihez hasonlót a Fidesz három éven át nem tudott felmutatni: támogatói egy jelentősnek mondható csoportja körében lenullázta Tétényi népszerűségét.

A dologhoz persze kellett Tétényi kommunikációs baklövése is: a Vonának írt nyílt levél arra pont elég volt, hogy a Jobbiknál meghozza Tétényivel szemben a harci kedvet, de az úgymond "mértékadó baloldali értelmiség" mércéje szerint nem érte el az elvárt minimális antifasiszta szintet.

Ha Tétényi politikus lenne és nem ellen-politikus, akkor nyílt levél helyett csak egy két mondatos semleges sajtóközleményt adott volna ki, miszerint a dolog nem polgármesteri hatáskör, ezért kezdeményezi a képviselőtestület összehívását ahol az önkormányzat fog dönteni ebben a fontos kérdésben. Pont. Aztán ahogy dönt vagy nem dönt róla a fidesz többségű testület, az már nem az ő felelőssége. A kérdés ugyanis lássuk be valójában csak politikai értelemben fontos. Ha a fidesz többségű testület "engedélyezi" vagy "tiltja meg"  a Jobbiknak a rendezvény megtartását, az megintcsak politikai értelemben egy sokkal pikánsabb történetté tudott volna válni. Nem politikai értelemben azonban az egész problémafelvetés értelmetlen és lényegtelen.

Egy érdekesebb kérdés, hogy a Tétényi mögött 2010-ben egységfrontba olvadt pártok közötti újonnan felgerjesztett ellentétek miként fognak hatni az esztergomi politikai paletta erőviszonyaira - lesz-e, lehet-e közülük nyertese a kooperáció feladásának? Nyerhet-e Gál például azon, hogy összeugrasztotta egymással Tétényit, a Jobbikot, és a baloldali értelmiségi hangadókat?

Esztergomban 2010 őszén és 2012 tavaszán is nagyjából 8 ezer szavazó állt ki helyi szinten a Fidesz helyi alakulatának helyi politikája ellen. Ez a 8 ezer szavazó Meggyes Tamásra és az általa képviselt hatalomgyakorlási módszerekre mondott nemet. Fontos itt többször is kihangsúlyozni a helyi jelzőt. Ennek a 8 ezres tömbnek nagyjából ugyanis a negyede úgy fordult nyíltan szembe a Fidesz helyi csoportjának politikájával, hogy mindeközben országos/megyei szinten a Fideszre szavazott 2010-ben. Ezen felül a Fidesz közel 4 és félezer szavazója még ekkor is Meggyest támogatta, vagyis ha lett volna még egy polgármesterjelölt, akire megoszlanak mondjuk a jobb-bal geometriai mércéje alapján a protest szavazatok, akkor jó eséllyel Meggyes maradt volna a polgármester 2010-ben, hiszen a 8 ezer negyede eleve fideszes átszavazó volt, és a fennmaradó 6 ezer legalább harmada Jobbik szimpatizánsként szavazott Tétényire. Marad tehát körülbelül 4 ezer mozgósítható baloldali szavazó Esztergomban

Bár az elmúlt években nagyon sokszor Esztergomra és az itteni összefogásra mutogattak az Orbán kormányát kritizáló ellenzéki erők, de senki soha nem nézett a számok mögé és nem ismerte fel, hogy a Fideszt Esztergomban csak úgy lehetett polgármesterjelölti szinten legyőzni, hogy ténylegesen mindenki a szélsőbaltól a szélsőjobbig beállt egy zászló alá. Esztergom elmúlt éveinek tragédiája, hogy ez az összefogás a körzetek szintjén nem történt meg. És ez az összefogás az, ami 2014-ben sem a körzetek, sem a polgármester szintjén nem fog létrejönni - ezt Gál színrelépése eleve lehetetlenné teszi.

Enélkül az összefogás nélkül - hacsak nem történik valami minimum az őszödi beszédhez mérhető jelentőségű belpolitikai esemény -  ősszel a Fidesz mindent vissza fog venni Esztergomban, amit 2010-ben elveszített. Az egységfront felbomlásának, Gál Jobbikellenes akciójának egyedül a Fidesz lehet a nyertese.

Az egyetlen szerencséje a városnak, hogy ez a mostani helyi Fidesz talán már nem egészen ugyanaz a helyi Fidesz: Meggyes Tamás nem indul a választáson, kézzel válogatott jóemberei nem kapnak esélyt a párttól a folytatásra. Persze nem tudjuk egyelőre, hogy kikre fogják őket lecserélni, de azt tudhatjuk, hogy a Meggyes ellen létrejött összefogás csődje miatt jó eséllyel bárkit is indít a Fidesz, szinte biztos befutó helyen indulhat majd. Optimista énem azt mondatja velem, hogy itt a lehetőség azoknak, akiket Meggyes háttérbeszorított arra, hogy egy kicsit mossanak pártjuk becsületén, és azoknak is, akik Meggyes idején csendben tették amit Meggyes kért tőlük, kritika és zokszó nélkül, hogy mossanak egyet a sajátjukon. Utóbbiból azért - lássuk be - nagyobb a kínálat, de azért jó lenne látni, ha az első csoport tagjai is esélyt kapnának.

A Gál-Tétényi-Jobbik játszma időzítése nem is jöhetett volna rosszabbul a baloldali összefogás számára, mely jelöltcastingja éppen a héten dobott ki magából egy újabb nevet és arcot. A DK országosan ismert politikusát, Vadai Ágnest indítja egyetlen baloldali jelöltként az esztergomi választókörzetben. Miközben az Összefogás az esztergomi politikai helyzetre alapozva kormányváltó retorikával próbálja majd részvételre és Fidesz elleni szavazásra mozgósítani a baloldali szavazókat, az MSZP a baloldalinál jóval szélesebb összefogás végső kudarcának tanúbizonyságát adva bontja le az elmúlt években legfőképpen személyi kultuszt építő esztergomi polgármester imázsát. Lehet, hogy ez is csak egy csapda?

 

2015. 01. 29. 18:06

  "Úgy értem helyben. Az országos politika az esztergomi mögött kullog."

Ebben egyet értünk !

2015. 01. 29. 10:27

Úgy értem helyben. Az országos politika az esztergomi mögött kullog.

2015. 01. 28. 22:44

  "Azt hiszem egész jól megjósoltam tavaly februárban mindent ami év végéig történt..."

http://nol.hu/belfold/beolvasott-bencsik-1512227

Azért erre még te se számitottál, hogy négy év alatt a Fidesz is utóléri Meggyest !

2015. 01. 27. 13:46

Azt hiszem egész jól megjósoltam tavaly februárban mindent ami év végéig történt...