Mindenki levelez mindenkivel a jobbikos gyűlés miatt
Közélet
2014. febr. 3.

<p style="text-align: justify;">Az MSZP esztergomi szervezete nyílt levélben kérte a polgármestert, hogy akadályozza meg a Jobbik február 14-ére tervezett fórumát a volt zsinagógában. Az épületet a második világháború végétől nem vallási célra használják, 2006 óta művelődési házként működik.</p>

Az MSZP városi elnöke és polgármester-jelöltje hétfőn elmondta, hogy az intézmény önkormányzati tulajdonban van, ezért a polgármester felelőssége, hogy a rendezvényt ezen a helyszínen megtartani ne lehessen. A 2010-es választási kampányban is előfordult, hogy a Jobbik a volt zsinagógában tartott volna gyűlést, de akkor az önkormányzat más helyszínt ajánlott a pártnak, amit akkor elfogadtak - emlékeztetett Gál Tamás.

 

A politikus azt kérte a polgármestertől, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és amennyiben törvényes eszközökkel lehetséges, akadályozza meg a fórum megtartását.

 

Maronka Csilla, a művelődési ház igazgatója elmondta, előzetes megállapodást kötöttek a Jobbikkal a terem kiadásáról, de az épületben már Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és fideszes politikusok is tartottak lakossági fórumot. Az igazgató hozzátette, közművelődési funkciót ellátó szervezetként nem tehetnek különbséget a pártok között, azonban a képviselő-testület hozhat számukra kötelező érvényű határozatot.

 

A Jobbik esztergomi elnöke szintén nyílt levélben kérte a polgármestert, "tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Esztergomban ugyanazokat a jogokat biztosítsák a Jobbik részére, mint azt az összes többi párt esetében". Zentai Plajner Zsolt megfogalmazása szerint "a múltra és a holokauszt túlélőire hivatkozni egy mindössze tíz éve alakult, demokratikusan parlamentbe választott és működő párt kapcsán arcpirítóan képmutató, hiteltelen és szánalmas".

 

A politikus emlékeztetett arra, hogy az MSZP-nek egy szava sem volt, amikor a Jobbik tagjai is részt vettek 2011. május 26-án az esztergomi zsidótemető rendbe tételében. Hozzátette: "remélik, hogy a testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció nem fogja bólogató Jánosként végrehajtani az MSZP-s ukázt". Zentai Plajner Zsolt elmondta, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulnak, ha nem engedélyezik a fórum megtartását a jelenleg művelődési házként funkcionáló épületben.

 

Tétényi Éva független polgármester arról tájékoztatott, hogy hétfő délelőtt levelet írt a Jobbik elnökének, melyben azt kérte, módosítsanak rendezvényük helyszínén, "a tisztességes, emberi, európai normáknak megfelelő, mások érzékenységét nem sértő kampány lefolytatása érdekében".

 

/MTI/

(forrás)