Új eljárással fognak újrahasznosítani műanyagokat Annavölgyben
Gazdaság
2014. jan. 28.

<p style="text-align: justify;">A műanyagdarálékok mosás utáni maradványainak újrahasznosításához szükséges eljárás és berendezések kifejlesztését végzi egy 620 millió forintos projekt keretében a Holofon Zrt. a Komárom-Esztergom megyei Annavölgyben - közölte Toronyi Zoltán vezérigazgató kedden.</p>

A 2013 tavaszán indult kutatás-fejlesztési projekt ez év második felére fejeződik be, a beruházáshoz 402 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv forrásaiból.

 

Az igazgató kifejtette: a jelenlegi gyakorlat szerint a műanyag hulladékok - például a mosószeres, samponos, tusfürdős flakonok - darálékának mosási művelete során leülepedő anyagok a hasznosítás helyett hulladéklerakókba vagy égetőkbe kerülnek, a keletkező szennyvizet pedig - kezelve vagy kezeletlenül - a csatornarendszerbe engedik a vállalatok.

 

Az új eljárással a vállalkozás minden anyagot visszanyer, a keletkező vizet pedig megtisztítva visszaforgatja - mutatott rá a vezető. Az új technológiai eljárásnak köszönhetően a szilárd köztes termékből - megfelelő anyagokkal keverve - különféle termékek - például műanyag kerítésoszlop, szőlőkaró vagy speciális járdaszegély - készülhetnek. A fejlesztés keretében megtervezik és előállítják a műveletekhez szükséges gyártószerszámokat és a gyártógépet is.

 

A Holofon Zrt. az iparban és a kereskedelemben keletkezett hőre lágyuló műanyag - zömében csomagolási - hulladék újrahasznosítására jött létre 1995-ben. A műanyag újrahasznosítását környezetbarát technológiával végzi. A cég, 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a műanyag-újrahasznosítás területén, éves termelési kapacitása 12 ezer tonna. Az 56 főt foglalkoztató társaság 2012. évi árbevétele 1,579 milliárd forint volt.

 

/MTI/

(forrás)