Méhnyakrák Megelőzési Hetet tartanak - nő a megbetegedések száma Esztergom környékén
Egészségügy
2014. jan. 22.

<p style="text-align: justify;">2011-es adatok szerint a különféle rákos megbetegedések aránya sajnos növekvő tendenciát mutat az Esztergomi Járás településein. Ezért a február elején tartandó Rákellenes Világnap, és a javában zajló Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából a Járási Népegészségügyi Intézet szeretné felhívni a figyelmet a megelőző szűrések fontosságára.</p>

Idén január 19-25. között, nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyak-rák Megelőzési Hét. A kezdeményezés célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen lehet védekezni a méhnyakrák ellen. Felhívja a figyelmet a védőoltás fontosságára, amely a tinédzser lányok mellett a felnőtt nők számára is megfontolandó. A vakcina megakadályozza, hogy a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV bejuthasson a szervezetünkbe, és fertőzést okozhasson.

 

Nagy mérföldkőnek számít, hogy 2014-től a legtöbb európai országhoz hasonlóan már Magyarországon is ingyenesen elérhetővé válik a védőoltás a méhnyakrákot okozó HPV ellen a 12-13 éves lányok számára.

 

Európában a méhnyakrák a 2. leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak és mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben.

 

Az Esztergomi Járás felnőtt lakosságának 2011. évi megbetegedési mutatói alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedések növekvő tendenciát mutatnak. A járás női lakossága körében nagyobb gyakorisággal fordul elő a méhnyak rosszindulatú daganatos megbetegedése a megyei értékekhez viszonyítva.

 

Hazánkban tavaly csaknem 400 nő halt meg a betegségben, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható.

 

 

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák

Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik.

 

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot. Ezzel megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együtt biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

 

A magyar lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága sajnos messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente, ez területünkre is jellemző.

 

Ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, mert ez a betegség megelőzhető.

 

Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna

Közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda járási tiszti főorvos

 

(forrás)