Esztergomot többet fotózták, mint Los Angelest
Kultúra
2014. jan. 8.

<p style="text-align: justify;">A Google Maps panoramio aloldala igazán hasznos dolog: amellett, hogy segíti a tájékozódást egy idegen városban, igen jól használható arra, hogy virtuális turistaként bejárhassuk a világ legszebb és legkülönlegesebb tájait (ebben segít „ikertestvére” a StreetView is). Az oldalt működtető informatikai óriásvállalat elkészítette a <a href="http://sightsmap.com">http://sightsmap.com</a> weblapot, melyen azt lehet nyomon követni, mely tájak, országok, és városok voltak az amatőr és a profi fotósok legkedveltebb célpontjai.</p>

A világ tíz legfotózottabb városa közé pont beférő Budapest (érdekesség, hogy míg New York a legelső helyen szerepel, addig Párizs „csak” a 4. helyezést harcolta ki, Prága pedig pont lecsúszott a dobogóról) mellett Esztergomnak sincs szégyenkeznivalója, mivel világviszonylatban a 112. helyen áll.  Olyan városokat előztünk meg, mint Varsó, Stockholm, Oszló, Ljubljana, Zágráb, Yokohama, vagy éppen Los Angeles. A magyar települések közül magunk mögé utasítottuk Dorogot, (10207.) Egert (205.), Vácot (1024.), Tatabányát (1653.), Pannonhalmát (1802.), Győrt (433.), de még Tihanyt (236) is.

 

Esztergomon belül első helyen az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámi, második helyen a Sötétkapu, harmadik helyen a hídról lőtt határképek, negyedik helyen pedig a Dunapart és a Szent Tamás-hegy áll. Teljesen meglepő módon, megannyi fotó ellenére a Bazilika „csak” az ötödik helyre jutott fel. A Viziváros a 6., a Vár a 7., a Keresztény Múzeum a 8., a Csülök Csárda a pedig 9. legkedveltebb fotózási célpont a városban.

-mTz-

(forrás)