Megint kifogásolható a város levegője
Egészségügy
2014. jan. 5.

<p style="text-align: justify;">Több településen is emelkedett a levegő szálló por (PM10) koncentrációja. Vasárnap négy város levegőjét egészségtelennek, többet kifogásolhatónak  minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).</p>

Az OKI térképe alapján ugyan sehol sem veszélyes mértékű a légszennyezettség, de Budapesten, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Pécsett viszont javult a helyzet, ott már csak "kifogásolt" minősítésű a levegő.

Ugyancsak a "kifogásolt" szintet jelentő zöld színnel jelölték Dunaújvárost, Kazincbarcikát, Oszlárt, Nyíregyházát, Esztergomot és Székesfehérvárt. A többi helyen elfogadhatónak minősítette a levegőt az OKI.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

/MTI/

(forrás)