Megszülethet végre a 2013-as költségvetési rendelet
Közélet
2013. dec. 12.

<p>A mai testületi ülésre végre beterjesztette a polgármester a 2013-as év költségvetési rendelete. Az előterjesztés számait és az októberig teljesült tényadatokat tartalmazó táblázatokból csemegéztünk.</p>

Bevételek

Helyi adókból összesen 2,715 milliárd forint bevételt tartalmaz a költségvetés - októberig ebből 2,512 milliárd forint be is folyt. Normatívákból 914 millió forintra számított a város - ebből azonban a költségvetés el nem fogadása miatt csak 293 millió folyt be az év első hónapjaiban - a határidőre meg nem alkotott rendelet miatt a további kifizetéseket a költésgvetési jogszabályok alapján eljárva az Államkincstár leállította, melynek okán 621 millió forintos hiány keletkezett a város költségvetésében.

Elmaradnak az intézményi működési bevételek is az előterjesztésben olvasható számoktól - az egész évre tervezett 586 millió forintos bevétellel szemben októberig csupán 266 millió forint folyt be - a gondot a bérleti díjak várttól elmaradása és az egyéb működési bevételek soron jelentkező jelentős  hiány okozza.

A költségvetés bevételi oldalának legmarkánsabb tétele az állami adósságátvállalás mintegy 11,8 milliárd forintos összege. Ezzel a költségvetés bevételi oldala terv szinten meghaladja a 20 milliárd forintot, az októberi teljesülés pedig a 18,5 milliárdot. Az eredetileg tervezett 4,68 milliárd forintnyi összes önkormányzati bevételt az előző évi, 2012-ben el nem költött pénzmaradvány, összesen 2,1 milliárd forint egészítette ki, valamint az intézmények állami finanszírozására járó 1,2 milliárd forinttal együtt éri el a végső összeg az előirányzatban a 20 milliárdot.

 

Kiadások

A kiadási oldal már terv szintjén sincs összhangban a bevételi oldallal - a 20 milliárdos bevételi főösszeggel szemben kiadási oldalon 21,14 milliárd szerepel a költségvetési tervezetben, melyet emiatt a jegyző egy törvényességi záradékkal látott el - felhívva a képviselőtestület figyelmét arra, hogy a hatályos törvények szerint hiánnyal bíró költségvetés nem fogadható el.

Kiadási oldalon a város 4,8 milliárdos működési kiadásokkal tervez, és 1 milliárdot költött volna idén felhalmozási kiadásokra, főleg kamattörlesztésre. Ezen felül 3,4 milliárdnyi tartalékot tartalmazott az előirányzat. Az így kialakult 9,3 milliárdos főösszeget az állami adósságátvállalás kapcsán a kiadási oldalon is megjelenő 11,8 millárdos összeg tornázta fel 21,1 milliárd forintra.

A kiadások legnagyobb tételét az önkormányzat 2 milliárdos dologi kiadásai jelentik, ezen felül több, mint félmilliárd forint volt betervezve fejlesztési hitelek kamattörlesztésére.  A céltartalék 3,4 milliárdjából kb 2 millárd az adósságrendezésben kötelezett kifizetések fedezeteként került elkülönítésre.

Októberig mindebből a kiadási oldal teljes 4,8 milliárdos terve 100%-ig teljesült. Dologi kiadásokra 1,8 milliárdot, személyi kiadásokra, bérekre 656 milliót fordított a város.  Összességében a kiadások tekintetében a költségvetés 16,6 milliárd forintos főösszeget mutatott két hónappal ezelőtt, amivel szemben egy 18,6 milliárdra teljesült bevételi oldal állt.

 

A forrásadatok az alábbi linkeken érhetőek el:

 

(forrás)