Vis maior kérés az eső okozta károk helyreállítására
Környezetünk
2013. dec. 11.

<p style="text-align: justify;">A holnapi, december 12-i, rendkívüli testületi ülésen tárgyalják többek között a Szent Tamás-hegyi partfal omlásveszélye miatti vis maior támogatás kérését is.</p>

Az elmúlt időszak esőzései hatására Esztergom Város területén a Szent Tamás hegyen, a Török Ignác út 7-19. számú házak feletti területről nagy mennyiségű víz zúdult a támfalakra. Emiatt több helyen is szükséges a támfalak megerősítése és cseréje:

 

A 15-ös számú ház támfala jó négy méteres szakaszon kidőlt, a megmaradt támfal pedig átázott. A 19-es számú ház támfala, és maga a lakóépület falai is átáztak. A Szent Tamás hegyen a Hegytető utca területén összegyűlt esővíz a kőfal alatti területen eróziós víznyelőt alakított ki, amin keresztül ismeretlen irányba folyik le a hegyről a víz. A további károk megelőzése végett az összegyűlt vizek elvezetésére, és a rézsű megcsúszott felületeinek megtámasztatására van szükség.

 

A Művelődési Ház (volt Technika Háza/Zsinagóga) felett egészen a Galamb utcáig az út megsüllyedt, a korlát kibillent a helyéről, a partfal pedig folyamatosan mozgásban van, ami miatt partfal megtámasztására van szükség.

 

A Gesztenyés úton az esőzések hatására lezúduló víz az út közepén mély árkot mosott ki. A vízelvezető árok megtelt hordalékkal és az út közepén lévő kimosott árok visszatöltése közben a vízelvezető árok is eltűnt, amit újra szükséges kialakítani. 

 

A szakértői vélemények szerint a felsorolt károk helyrehozatala várhatóan  225 000 000 forintba fog kerülni. Ezen összeg 30 százalékát, 68 000 000 forintot az Önkormányzat biztosítani tudja, a fennmaradó 157 500 000 forintot  a Belügyminisztériumtól kérik vis maior támogatás címén.

 -mTz-

(forrás)