Változások az intermodális csomópontnál
Gazdaság
2013. dec. 5.

<p style="text-align: justify;">A november 2-i testületi ülésen az Esztergomi intermodális csomópont (IMCS) megvalósíthatósági tanulmánytervének 1.2-es változata lett támogatva. Ebben Nyíri Attila képviselő javaslatai-, és az október 2-án megtartott lakossági fórumon elhangzott észrevételek szerint több minden módosult az eredeti tervek szerint.</p>

Az engedélyezési tervek elkészítését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából az UVATERV Zrt. végzi. Az új tervekben az IMCS-t a 111. számú főúttal összekötő bekötőút, és a busztároló is átkerül a Kincses patak déli oldalára. Eredetileg a 23 jármű tárolására alkalmas tároló állás az eddigi vasútállomás elbontásra ítélt területének északi felére került volna.

 

A bekötőút 111. számú úti csomópontjában az eredetileg odatervezett közlekedési lámpás megoldás helyett 4 ágú körforgalmi csomópont épül ki, ezzel jobban tehermentesítve azt. Mivel a bekötőút árvízvédelmi területen lesz létesítve, ezért az út a magassági vonalvezetésével az árvízvédelem további erősítésre kerülhet sor (ehhez szigorú műszaki feltételeket kell majd betartani a kivitelezéskor). A napi több százasra tervezett buszforgalom zajcsökkentése érdekében a szükséges szakaszokon zajárnyékoló falak kerülnek elhelyezésre, emellett a busztároló áthelyezése miatt felszabaduló területen parkot kívánnak létesíteni.

 Az IMCS módosított útépítési terve ide kattintva érhető el nagy méretben

 

A Képviselő-testület a ma 17.30-kor kezdődő rendkívüli testületi ülésen fog elvi nyilatkozatot elfogadni/nem elfogadni az új tervvel kapcsolatban. A nyilatkozat hivatalos szövege a következő:

 

"Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elvi hozzájárulását adja az Esztergomi intermodális csomópont a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából az UVATERV Zrt. által készített melléklet módosított útépítési tervhez azzal a feltétellel, hogy a tervezett projekt a Baross Gábor utcának a Magvető szobor melletti Sugár útba történő becsatlakozásáig történő felújítását teljes szélességben tartalmazza."

 

-mTz-

(forrás)