A Dunakanyar hajóközlekedésének visszaállítását kérik
Gazdaság
2013. dec. 4.

<p style="text-align: justify;">A kormány több tagjához levelet juttatott el 11 település polgármestere és a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány, amelyben azt kérik, hogy a kormány éljen a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásával megnyílt lehetőséggel, és kezdje meg a Dunakanyar menetrend szerinti személyhajózásának újjászervezését.</p>

Az aláírók szerint a Dunakanyarhoz méltatlan turisztikai érdeksérelemmel jár, hogy a Mahart PassNave 1980. óta fokozatosan csökkentette a hajójáratokat, 2010-ben felszámolták a Budapest-Nagymaros járatot, valamint a még közlekedő Budapest-Esztergom járat által elérhető Dömös és Zebegény hajóállomást megszüntették.

 

 A térség polgármesterei szerint a Dunakanyar személyhajózásának elsorvasztása ellentmond a Duna-stratégiának, miközben a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakciója lehetne a Duna menti kerékpárút-, település- és szolgáltatásfejlesztések összekapcsolása a kerékpárszállítást lehetővé tevő hajóközlekedéssel.

 

 A dokumentum aláírói javasolják, hogy elsősorban a Szentendrei-Dunaágban állítsák vissza a hajóállomásokat, és hosszú távon foglalkozzanak az elöregedett hajópark felújításával, a közúti forgalommal menetidőben és tarifában versenyképes hajóforgalom megszervezésével.

 

/MTI/

(forrás)