Múltidézés Szentessy Lászlóval
Kultúra
2013. nov. 28.

<p style="text-align: justify;">November 27-én, szerdán zárult Szentessy László jubileumi, 100. kiállítása. A Tár-Lak Szalonban tartott eseményen ez alkalomból egy különleges Múltidéző estet tartottak a grafikus művész és Kaposi Endre képzőművész közreműködésével.</p>

A múltidézésen Szentessy László mesélt fiatalkori esztergomi éveiről, arról, hogyan kezdett érdeklődni a különféle képzőművészeti stílusok, az agyagszobrászat, a festészet és végül a grafika iránt. Az est közönségét nagyrészt kitevő idősebb korosztály számára ezen történetek igazán különleges élményt jelenthettek, hiszen az ő ifjúságuk helyszínei, iskolái, a város akkori kulturális helyszínei elevenedtek meg a történetekben.

 

A hallgatóság fiatalabb részének talán a múltidézés azon részei voltak a legérdekesebbek, amelyekben végigkövethették, hogyan válik valakiből egy a festészet és a a rajz iránt érdeklődő amatőrből igazi profi művésszé.

 

Szentessy László 1938-ban született Esztergomban. Első művészeti tanulmányait szabadiskolában végezte Kardos Brunó tanítványaként. Az egri tanárképzőn elvégezte a földrajz-rajz szakot, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán és a pécsi tudományegyetemen képezte tovább magát. Alapító tagja az 1968-ban létrehozott Fiatal Esztergomi Művészek Sigillum csoportjának, mely a város középkori pecsétjéről kapta a nevét; szintén alapító tagja az 1991-ben létrejött Esztergomi Művészek Céhének is. Élete során lakott Esztergomban, Neszmélyen és Tatán is, ahol nyugdíjba vonulásáig az Eötvös Gimnáziumban tanított rajzot és földrajzot. Komárom megyei tanács nívódijat kapott 1976-ban, 1981-ben és 1982-ben, emellett nemzetközileg elismert ex libris készítő.

 

A Tár-lak Szalon következő kiállítása december harmadikán nyílik. Ekkor Rochlitz György festőművész alkotásait lehet majd megtekinteni.

-mTz-

(forrás)