Változhat a közvilágítást szabályozó törvény
Közélet
2013. nov. 27.

<p style="text-align: justify;">Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága nemrégiben változtatási igényeket fogalmazott meg a nemzeti fejlesztési miniszter által november 15-én benyújtott „<em>egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról</em>” szóló törvényjavaslathoz. Ezekkel a módosításokkal azért érdemes foglalkozni ezen hasábokon, mert ha elfogadásra kerülnek, akkor megkönnyíthetik és meggyorsíthatják az esztergomi közvilágítás helyreállítását is.</p>

Az érvényben lévő villamos energia törvény kimondja, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (továbbiakban MEKH) az energia folyamatos ellátása érdekében új engedélyes szolgáltatót jelölhet ki, ha az addigi szolgáltató a tevékenységét nem a törvényi előírásoknak megfelelően végzi, és ezzel veszélyezteti a biztonságos villamosenergia-ellátást, vagy jelentős zavart okoz magában a villamosenergia-rendszerben.

 

A törvény módosítására beadott új javaslat központi eleme az az előírás, mely szerint a MEKH a közvilágításhoz szükséges berendezések üzemeltetésére új szolgáltatót vagy elosztót jelölhet ki, ha a jelenlegi megszegi a közvilágítással kapcsolatos kötelezettségeit oly módon, hogy veszélyezteti a közvilágítás folyamatos biztosítását. Az újonnan kijelölt engedélyes szolgáltató köteles a világítás üzemeltetésével kapcsolatos kérdésekről a korábbi szolgáltatóval, vagy a közvilágításhoz szükséges berendezések tulajdonosával tárgyalni.

 

A MEKH kötelezheti az eszközök tulajdonosát arra, hogy a villamosenergia-ellátáshoz és -termeléshez, átvitelhez, elosztáshoz, szolgáltatáshoz, kereskedelemhez, rendszerirányításhoz szükséges eszközöket bizonyos, költségalapú díj ellenében átadja üzemeltetésre a kijelölt új engedélyes szolgáltatónak.

 

Ha a MEKH új szolgáltatót jelöl ki, akkor azt, tekintve az ügy speciális jellegére, még a közigazgatási ügyekben eljáró bíróság sem jogosult felülbírálni.

 

/a napigazdaság anyaga alapján írta -mTz-/

(forrás)