Adventi bonyolódás

Adventi bonyolódás

Törölt felhasználó
2013. 11. 15. 7:23

Lehet anyázni, lehet magyarázkodni, lehet simán megszólni és még bértollnokozni is, de előtte válaszolj egy kérdésre magadban! Nem kell a nyilvánosság előtt. Nem vagy te annyira bátor. Csak magadnak válaszold meg ezt az egy kérdést!
Te ezt vártad? Igen, Esztergomról beszélek! Te ezt vártad, te erre adtad a voksodat?

Három éve odaálltam valami vagy leginkább valaki mellé, amitől a változást vártam én is. Hittem abban, hogy Meggyes Tamás után valami merőben új fog következni. Merőben új és jobb. Hát nem jött össze.

Nézzünk vissza a múltba. Három év. Nem olyan nagy dolog. Mi történt, ami pozitív?
Tömören? Nem Meggyes Tamás a polgármester. Na ezen felül ami történt az kb. a nagy semmi. SEMMI.
A város állapota leginkább a balkán legsötétebb időszakait idézi.

Lehetett volna másképp? Igen. Már a legelején el lett ez az egész szúrva. Nem kicsit. Nagyon. Meggyes helyére egy olyan embert választottunk, aki az orleáni szűz szerepét vállalta inkább magára a valódi cselekvés helyett. Pedig Esztergomnak sok mindenre szüksége volt, csak arra nem, hogy a város fejlődése helyett a permanens ellenállás és a kormányzat elleni harc fővárosa legyen. Tétényi erre az útra vitte Esztergomot.
Ennek előnyeit egyedül Tétényi Éva személye tudta kihasználni, hisz országos ismertségre tett szert. Személyiségében a végső torzulást az a pillanat hozta el, amikor egy neves politikai elemző őt vizionálta miniszterelnöki szerepbe. Tétényinek pedig megtetszett ez a játék és talán még el is hitte, hogy teremhet számára babér az országos politikában. Azonban ahhoz, hogy valaki politikusnak érezhesse magát, ez a teljesítmény nagyon kevés. Egy harmincezres város helyes útra történő navigálása is túlságosan nagy falatnak bizonyult. A hülye demokrácia szabályai olyanok, hogy a testület döntéseit KELL a polgármesternek aláírnia. Tétényi képtelen volt ezeknek a játékszabályoknak megfelelően eljárni.

A testület döntéseit számtalan alkalommal ignorálta, vétók és a döntések végre nem hajtása jellemezte tevékenységét az öntudatra ébredése után.
Jó példa erre Esztergom 2013-as megszavazott, megvétózott, újra szavazásra sem bocsátott költségvetése. Ez még a legsötétebb Meggyes korszakban sem fordult elő. Az év utolsó előtti hónapjában nem rendelkezik a város elfogadott költségvetéssel. Gyakorlatilag ezzel bevezette Tétényi Esztergomban a korlátok nélküli gazdálkodás intézményét. Ha rosszindulatú akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy már most saját kampánycéljainak megfelelő dolgokra költi a város pénzét.

Ha példát szeretnék erre mondani, akkor nagyszerűen megmutatkozik ez az adventi vásár körüli mizériában.
Magam is többször szót emeltem a teret csúfító faházak ellen. Azonban azzal a megoldással, amely három tétlen év után üressé tette a teret, nem tudok egyetérteni.
Az esztergomi politikát ismerve nem tudok hinni a véletlenekben. Ezen ügyben pedig a kínos polgármesteri mellébeszélés és hallgatás is csak egy dolgot bizonyít számomra: itt politikai döntés született, amelynek áldozata az adventi vásár volt.

A Fidesz helyi elnöke nyílt levélben kérdezte meg a város polgármesterét az ügyben. Egyszerű kérdések voltak. Ki rendelte el a faházak elszállítását, valamint miért nem felelt meg vállalkozó felajánlása a városnak?
(Az ügy nem ismerői számára csak annyit írnék le: egy vállalkozó a tér és a faházak használatért cserében felajánlotta azok felújítását, azonban az érdemi válasz helyett a faházakat elszállították egy elzárt helyre.)
A faházak elszállításához bizottsági vagy testületi döntésre lett volna szükség. Ilyen döntések nem voltak, így nem nehéz annak bizonyítottságát vélni, hogy önkényes döntéssel tett itt valaki keresztbe az adventi ünneplésnek.

A miértekre Tétényi egy erősen mellébeszélő és leginkább az érzéseiről, reményeiről számot adó levélben válaszolt, a konkrétumok teljes mellőzése nélkül.
Politikai felhangja viszont bővel volt ennek az írásnak. Egy külön misét megérdemelne, hiszen ékes példája annak, hogy ismét eljutottunk oda, amit Meggyes is próbált az emberekbe fejébe préselni. Olybá tűnik aki Tétényi intézkedéseit támadja az Esztergomot támadja. Ismerős? Igen. Pont ezt hallgattuk éveken keresztül, pontosan ez volt a (félre)magyarázat mindenre. A polgármester ellenfelei az város ellenségei. Köszönöm, magam részéről ebből még egyszer nem kérek. Akkor sem vált be ez a módszer, és biztos vagyok benne, hogy most sem fog.
Kiderül még más is ebből a válaszlevélből. Tétényi fél. Már nem a – jogosan – ördögnek kikiáltott Meggyes Tamástól, hanem attól az időszaktól, amikor a helyi jobboldal már nem lesz egyenlőnek mondható a bukott polgármesterrel.
Ezért idézi Meggyes szellemét és próbál párhuzamot vonni közte és az újonnan felállt Szövetség közt. Ez a párhuzam azonban elég gyenge lábakon áll, hiszen alapvető ténybeli tévedést is tartalmaz, mert például a Szövetségnek nem a helyi Fidesz elnök az elnöke, mondjuk azért sem, mert az Összefogásban ilyen pozíció nincs is.

A saját lejáratásától óvó és aggódó polgármester asszony, azonban a lényegről: az adventi vásár elszabotálásáról nem beszél. Valóban kellemetlen lenne bevallani, hogy tényleg nem döntött sem a testüket sem egyetlen bizottság sem, de ettől még a tér kiürítése a vállalkozó színre lépésekor megtörtént. Ez pedig egyenesen vezetett oda, hogy a kiürítést elrendelő személy elvette az esztergomi emberektől az adventi csillogást. Minden más csak üres duma Tétényi részéről.

Amúgy a fene se gondolta, amikor először írtam a faházak és az adventi vásár viszonyáról, hogy a Magyar Hírlapig eszkalálódik az ügy. Azonban az országos nyilvánosság nem hogy tisztábbá tette volna a helyzetet, hanem még inkább csavart egyet rajta.

A lapnak Tétényi Éva polgármester is nyilatkozott. Többek közt ezt mondta: „...a bódék elszállításához nem volt szükség külön felhatalmazásra, ugyanis mivel a városnak még nincs elfogadott idei költségvetése, a tavalyi évi költségvetés időarányos részével a polgármester gazdálkodhat, s a munkát a tavalyi költségvetés „szállítás" céljára szolgáló keretének terhére rendelte meg. „Szakmai" döntésről volt szó..."
Eltekintve attól a ténytől, hogy költségvetése a városnak azért nincs, mert Tétényi Éva megvétózta, majd megakadályozta annak újratárgyalását, más érdekesség is feltűnhet a témát követő olvasók számára.
November 5-én kelt levelében a polgármester még a következőket közölte a rendezvényt megszervezni szándékozó céggel:
„...a terület hasznosításával kapcsolatos engedélyek kiadására, - a Képviselő-testület döntésének értelmében – a Strigonium Zrt. mindenkori vezérigazgatója jogosult. (...) A főtéren jelenleg 2 darab dupla és egy darab szimpla faházat tudunk ilyen célra felajánlani, illetve a térre beépített ponyvatetős sátor is használható. Az ingyenes bérléssel kapcsolatban ezúton tájékoztatom, hogy arról csak és kizárólag az Önkormányzat képviselő-testülete dönthet"
Nos! Akkor most kedves, Tétényi Éva! El kellene dönteni, hogy a tér hasznosításával kapcsolatban (lásd: faházak) a Strigonium és a Testület vagy a polgármester jogosult dönteni. Ugyanis az egyik levélben ez, a másikban az áll!

Persze kiderülhet az is, hogy másképp kell értelmezni ezen szavakat, leginkább az aktuális napi politikai érdekek mentén haladva, de jelen esetben megkockáztatom azt is, hogy kimondjam: Tétényi a két irománya közül az egyikben hazudott. Nem először fordul elő ez, hiszen megtörtént már ez az elhíresült árvizes Orbán beszélgetés kapcsán is. Kíváncsian várom mi is az igazság!

Azonban egyet el be kell lássak. Nagyon úgy fest, hogy mint Meggyes, Tétényi is karaktergyilkosság áldozatává fog válni. Mégpedig karakteröngyilkosság áldozatává.

 

_______________________

 

Tetszett? Nem tetszett? Szólj be itt is: https://www.facebook.com/BejoAHibas

2013. 11. 15. 16:41

Néhány napja még azt mondtam, hogy nagyon erős a másik lebértollnokozása, ezt a cikket olvasva viszont kénytelen vagyok azt mondani, ez a politikai szélkakasizmus legszebb példája. Persze egy olyan városban, ahol a tegnap MIÉP fanja mára az MDF érintésével a Gyurcsány-féle DKP ogy jelöltségéig jut, mindez nem csodaszámba menő. Csak szar lehet belenézni a tükörbe.

választópolgárok

2013. 11. 15. 13:09

Nem tudom mi is az igazi ok arra, hogy Tétényit a fabódékkal kapcsolatban ketten folyamatosan támadják, rágalmazzák, szidják, kritizálják. De biztosan valaki olyan személy szerette volna megrendezni az adventi vásárt, megszedni a zsebeit, aki ezekhez a személyekhez valahogy füzödik.  Vagy csak csupán ez most egy jól jött lehetöség Tétényire sarat önteni.

Egyébként sok helyen rendeznek fabódékkal adventi vásárt, meg kell kérvényezni, kell fabódékat beszerezni, a vásárt megrendezni és zsebre vágni a nyereséget. Ehez nem feltétlenül az eltávlíutott  faházak kellettek.

Ami meg ezt a szánalmas polgármestergyalázást illeti, igen aváros polgárai voltak a hibásak mert úgy választottak ahogy. De ha tegyük fel Meggyes nem hezitál, makacskodik, a képviselö testület Fideszes tagjai nem tesznek elvböl keresztbe, akkor Tétényi is gondolom másképpen végezte, végezné ma is a dolgát. Ez egy folyamat ami így alakult, utólag nagyon egyszerü okosnak lenni, okoskodni. Igen a város ma joggal csalódott, Meggyes ugyan mint polgármester eltünt, a szelleme megmaradt, most jön az új szellem, új ruhában, de ismert elvekkel. Tétényi már a múlté, csodálni kell azért mert eddig kitartott, ez sem természetes, emiatt nem kell feltünési viszketegséggel gyalázni. Sajnos az már csak egy akadémia kérdés marad hogy miképpen fejlödnek a dolgok ha Tétényi fél év után elmenekül, mert rájön micsoda csapdába esett. Nem az ö hibájából. De kitartott, próbálkozott, legyen az már mindegy miféle okokból is tette.

Nem különösen jó dolog ha valaki a másikakat ex-post akarja lejáratni, de hát mindenki a maga fazonja után teszi amit tesz. Néha azt kell mondjam talán bölcsebb lenne csendben maradni.

Az új természetesen Fideszes önkormányat bizonyára remekül fog müködni, lásd Magyarország jobban teljesít, csak a nép él rosszabbul!

2013. 11. 15. 11:07

Sok beszédnek sok az alja! Én úgy gondolom, hogy aki sértegetéssel, minősítéssel, köpködéssel akar nyomatékot adni mondanivalójának nem hiteles.  Ez jóval korábban nem volt rád jellemző. Az igaz hogy tényekkel keveseket lehet meggyőzni, és az is igaz, hogy az előbb említett hangnemmel sokakat.  Más lett a célod! Mindenki maga dönti el hogy melyik utat választja, kinek akar tetszelegni.

Törölt felhasználó

2013. 11. 15. 10:25
bejo:
Birtokos:

Kedves bejo! Sok minden(ki)ről írtál, csak arról a 11-ről nem ejtettél egy rossz szót sem, akik nélkül lehetett volna az, amit a választáskor vártunk!

Ők már múltidő. De amúgy szabad a pálya, tudtommal bárki ragadhat tollat, billentyűzetet. A hír szent, a vélemény szabad. 

Tudom, nem én vagyok a legfelkészültebb a politika játszóterén, de annyit már tapasztaltam, hogy akármennyire kevergetjük a homokot, soha nem lesz belőle aranypor.
Az érintett témakörben meg csak kevergetés folyik, a mai hatalmi többséget adók homokozójában.
Szerintem.

Törölt felhasználó

2013. 11. 15. 9:32
Birtokos:

Kedves bejo! Sok minden(ki)ről írtál, csak arról a 11-ről nem ejtettél egy rossz szót sem, akik nélkül lehetett volna az, amit a választáskor vártunk!

Ők már múltidő. De amúgy szabad a pálya, tudtommal bárki ragadhat tollat, billentyűzetet. A hír szent, a vélemény szabad. 

2013. 11. 15. 8:28

Kedves bejo! Sok minden(ki)ről írtál, csak arról a 11-ről nem ejtettél egy rossz szót sem, akik nélkül lehetett volna az, amit a választáskor vártunk!

Törölt felhasználó

2013. 11. 15. 8:10

Én úgy emlékszem, hogy volt ilyen vásár bódék nélkül is.
Arról meg az önkormányzati többség tehet, hogy Tétényi Éva még polgármester.
Más nem igen, mert ő maga nem mond le. Hiba ez? Lehet, én már félév után visszaadtam volna a hatalmat az előző vezetésnek. Az ugyanis roppant kiválóan végezte a feladatát.
Most már mindegy. Egy évet ki lehet bírni, még így is.
Jövő év végén visszatér a kiváló Fidesz KDNP hatalom, és minden ugyanolyan szép lesz, mint volt 2010 októbere előtt. Sajnálatos módon a Szent István Gimnáziumot nem lehet még egyszer megszüntetni, pedig milyen szép is lehetne az. Nem baj, majd találnak más—hasonló—jótéteményt.