A lex Esztergom hatályon kívül helyezéséről
Közélet
2013. nov. 14.

<p style="text-align: justify;">Szilágyi László, az ellenzék esztergomi képviselőjelöltje benyújtotta az Esztergom Város Önkormányzatától igazságtalanul elvett vagyon visszaadásáról szóló törvényjavaslatot. Az alábbiakban annak szövege olvasható.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>

A javaslat hatályon kívül helyezné a súlyosan diszkriminatív 2011-es lex Esztergomot, és arról is rendelkezik, hogy fizesse vissza az állam az 1, 7 milliárd forintot, amit az állam az átvett közintézmények fenntartása címén jogtalanul inkasszált.

 

A lex Esztergom tipikusan fideszes megoldás volt, és súlyosan diszkriminatív. Így büntették meg a várost, amiért nem fideszes polgármestert választott, és amiért az új polgármester nem volt hajlandó a Meggyes Tamásék kottájából játszani. Azóta a kormány államosította az iskolákat és a kórházakat a többi településen is, ezért az Esztergom törvény egyébként is okafogyottá vált. Viszont a diszkriminatív helyzet megmaradt, hiszen a vagyont csak Esztergomtól vették el, a többi településtől nem. Szilágyi László javaslata visszaadja az elvett vagyont a városnak. A közintézmények ettől még állami fenntartásban maradnak, de a többi településhez hasonló állapot áll elő.

 

Reméljük, a Fidesz esztergomi képviselőjelöltje, Völner Pál támogatni fogja javaslatunkat, még akkor is, ha a teljesen irreális lex Esztergomot annak idején megszavazta.

 

Szilágyi László országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Komárom 2. OEVK (esztergomi) jelöltje

 

/ Országos Sajtószolgálat/

(forrás)