Advent helyett - II. felvonás

Advent helyett - II. felvonás

2013.11.08. 18:11

Újra szeretném leszögezni: véleményem szerint jó dolog, hogy a Széchenyi térről eltűntek a fabódék. Kár, hogy nem az összes és kár, hogy a sátortetős borzalom is ott maradt.
A probléma még mindig az időzítéssel van – számomra.

Három évig funkció nélkül rohadt az 50 milliós faanyag a téren, senkinek nem volt útban, de amint bejelentkezett egy vállalkozó, aki hasznosította volna őket, rohamtempóban elszállításra kerültek. Pedig talán az adventi időszak az, amikor értelme lett volna ott tartani ezeket a téren.

Az első írásom nem várt reakciókat váltott ki a facebookon. Helyi szinten hihetetlen mennyiségű – közel 500 – lájkot és megosztást kapott a hír, és a kommentek is rendes mértékben megszaporodtak.
Amiben talán mindenki egyet értett az az, hogy a bódék ott nem voltak jó helyen. A többség pedig, szerény becslésem szerint arra tette le voksát, hogy bizony adventkor mégiscsak a főtér lett volna ideális hely ezek számára.

Számtalan kérdés merült fel az írás megjelenése óta. Voltak akik a vállalkozó szándéknyilatkozatát is kétségbe vonták, majd mikor Tétényi Éva polgármester válasza is megjelent egy önmagát magánemberként definiáló kommentelő jóvoltából, akkor a miértek felgöngyölítése került sorra. Pontosabban került volna. Azonban a városház-közeli magánember szigorúan ragaszkodni óhajtott a hivatalos út betartásához. Bizonyára őrült titkok lehetnek néhány faház körül, vagy ha nem, akkor nem igazán értem, de nem is az én tisztem ezt megítélni.

A blogger egy olyan állatfajta, hogy ha valamit titkolnak, akkor abból csak egyfajta következtetést tud levonni: sumákság van a háttérben. Nézzünk akkor a bódék mögé egy cseppet!

A bódék nem maguktól vándoroltak el a térről, ezt tényként kezelhetjük.
A szállítást valakinek el kellett rendelnie, valamint megrendelni a fuvart.
A tér maga a Strigonium kezelésében áll, ezt a polgármester is leírta válaszlevelében, ahogy arról is tájékoztatta a vásárt szervezni szándékozó kft-t, hogy a bódék bérléséről a testület dönthet – mivel a város tulajdonát képezik.

Mivel a város tulajdonáról rendelkezni csak a testület vagy a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság jogosult, ezért a bódék elszállításra is csak e két grémium egyikének hozzájárulásával kerülhetett sor. A testület 100%, hogy nem tárgyalta az ügyet, ahogy információink szerint a PET bizottság sem. Ez alapján az elszállításról szóló döntést nagy valószínűséggel Tétényi Éva hozta meg.

Az elszállítás vállalási összege jelenleg nem nyilvános. Ami azonban bizonyos: 500.000 forint összegtől szerződést kell kötni, ez alatt egy „sima" megrendeléssel el lehet rendezni bármilyen beszerzést. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy az 500.000-es határ közelében állt volna meg a számla végösszege!

Tehát szinte biztos, hogy a szállítás szerződés nélkül végezte a fuvarozó cég, ami egész odáig rendben is lenne, míg nem vizsgáljuk az Önkormányzat Vagyonrendeletét.
Mi áll ebben? Nem kevesebb, mint az, hogy húsz millió forintos értékhatárig vállalhat a polgármester kötelezettséget, azonban csak a PET Bizottság egyetértésével. Nos, mivel a PETB nem tárgyalta a bódék elszállítását, így elég kis esélyét látom annak, hogy áldását adta volna erre a megrendelésre!

Ahogy sikerül összeszedegetni az információmorzsákat, úgy válik egyre bizonyosabbá: a téren található bódék elszállítását Tétényi Éva rendelte el, megkerülve a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottságot és átlépve az Önkormányzat Vagyonrendeletén.
Az álmoskönyv szerint bizottságot és testületet megkerülni, nem sok jót jelent. Ha értelmezési nehézségeink adódnának, akkor gondoljunk csak az Aranyszárny kötvényekre!

A kérdés azonban továbbra is kérdés marad: miért vette el Tétényi Éva az esztergomiaktól az Adventi vásár lehetőségét? Miért akadályozta meg, hogy egy – rendezvényszervezésben többször is jól bizonyított – cég megteremtse az esztergomi emberek számára azt, amire a városnak anyagi helyzeténél fogva nem volt lehetősége?
Mert ezzel a döntésével Tétényi igenis ellehetetlenítette az Adventi vásárt, elvéve az emberektől azt a néhány napnyi felhőtlen csillogást, amely ennyi nélkülözés után talán kijárt volna nekünk esztergomiaknak is!

Köszönjük Tétényi Éva!

 

Forrás: http://bejoahibas.blog.hu/2013/11/08/advent_helyett_ii_felvonas

választópolgárok

2013.11.11. 11:51

Bértollnok!