Elkezdődött a közvilágítás helyreállítása
Közélet
2013. okt. 31.

<p style="text-align: justify;">Ma délelőtt a Széchenyi téren sajtótájékoztatót tartott Tétényi Éva polgármesterasszony a közvilágítás helyreállításáról; és szó esett itt a város útjain egyre nagyobb mértékben elszaporodó kátyúkról is. </p>

A mai napon elkezdődött a város több pontján is az új, energiatakarékos LED égők beszerelése. Első sorban a köztemetők környékén Esztergomban, Kertvárosban és Szentgyörgymezőn történik meg a közvilágítás rendbetétele, hogy a Mindenszentek és Halottak napján biztonsággal meg lehessen közelíteni a temetőket.  Az elkövetkező időszakban pedig a város többi utcájába folyamatosan, 3-5 lámpánként kerülnek beszerelésre az égők, egészen addig, míg az az összes lámpaégő leszállításra és beszerelésre nem kerül. Az új lámpák Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonát képezik, ami azt jelenti, hogy a jövőben nem fordulhatnak elő olyan áldatlan állapotok, hogy anyagi és jogi viták miatt elsötétülnek az utak.

 

A LED-es lámpák sokkal korszerűbbek lesznek a korábban használtaknál, aminek köszönhetően az eddigi 40 wattról 24 wattra csökken le a fogyasztás.  Emellett még újabb 60%-os energiatakarékosság is elérhető ezen lámpatestekkel, mivel 4 óra üzemidő után úgynevezett éjszakai állásba kerülnek, és kevesebbet fogyasztanak, mint amennyit a teljesítményük megkövetelne. A lámpatestek 15-20 éves üzemórára vannak kalkulálva, és 1 éves garanciát vállalt rájuk a beszállító.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy jelenleg a város három részén is zajlanak útkátyúzási munkálatok. Szentgyörgymező térségében és a belvárosban Vis maior állami támogatásban megítélt segítséggel történik a kátyúzás, a buszpályaudvaron pedig a Volán kezdte el az utak javítását. A nyár folyamán az Önkormányzat és a lakosság segítségével mintegy 1000 m3 murva került  kiosztásra és így egy 28 km-es útszakasz rendbetétele is megtörténhetett. 

(forrás)