Az államé lett a Mahart
Gazdaság
2013. okt. 16.

<p style="text-align: justify;">Megvásárolta a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 51 százalékos részesedését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Márton Péter, az MNV vezérigazgatója szerdai közös sajtótájékoztatójukon.</p>

A társaság többségi részesedésének megvásárlásával az állam egy versenyképes cégben szerzett döntő tulajdonhányadot, és ezzel a dunai személyhajózás további növekedésének nyertese lehet - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Hozzátette: a tranzakció illeszkedik a 2010-ben megkezdett vagyonpolitikai fordulattal elindult folyamatba, az állami vagyon gyarapításába. A hajózási és kikötői fejlesztések állami részvétellel hatékonyabban valósíthatók meg.

Budapestre mintegy 200 ezer turista érkezik üdülőhajóval. Meg kívánják teremteni annak lehetőségét, hogy a turistautak ne csak a fővárosba koncentrálódjanak, hanem bekapcsolják a vidéki turisztikai célpontokat - mondta Németh Lászlóné.

A vételár 750 millió forint, amit négy részletben, négy év alatt fizetnek ki. Az első a jövő évben lesz esedékes, az 51 százalékos tulajdonrészre jutó nyereséghányad fedezi a részletek összegét. A Mahart Passnave 2011-ben, illetve 2012-ben 400 millió forint körüli mérleg szerinti eredményt ért el. A 2013-2015 közötti időszakban éves szinten félmilliárd forint feletti mérleg szerinti eredménnyel kalkulálnak, ami 2017-től várhatóan meghaladja majd a 600 millió forintot.

A társaság flottája jelenleg 22 hajóból áll, éves szinten 110 szállodahajót fogadnak budapesti és vidéki kikötői hálózatukban. Évek óta indítanak rendszeres szárnyashajó és kiránduló hajójáratokat Esztergom-Visegrád-Budapest vonalon.

/MTI – Napi Gazdaság/

/Fotó: Wikipedia/

(forrás)