Erdő Péter bíboros lett a rendkívüli szinódus vezetője
Egyház
2013. okt. 15.

<p>Ferenc pápa még október 8-án jelentette be, hogy összehívja a püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlését 2014. október 5. és 19. között „A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében” címmel. Amiért számunkra ez a hír érdekes lehet, nem más, minthogy a tanácskozás főrelátorának Erdő Péter bíboros lett kinevezve.</p>

A szinódus során összegyűlnek a püspöki konferencia küldöttei és a legjobb képességeik szerint tanácsokkal látják el az egyházfőt a kijelölt témában. Erdő Péter bíboros feladata lesz a beérkező előkészítő anyagokból összeállítani a bevezető okmányt, amely ismertetésével kezdődnek el a megbeszélések.

 

Erdő Péter a Vatikáni Rádió magyar adásában elmondta, hogy az „egyházon belüli jelenlegi átalakulás időszakában a rendkívüli szinódus előkészítése más lesz a múltban megszokotthoz képest. Annál is inkább, mivel kevesebb mint egy év alatt kell a családról szóló és ezért jelentős kihívásnak számító találkozót előkészíteni. Erdő Péter elmondta, hogy a munka azonnal megkezdődik: a szinódus témáit tartalmazó dokumentumokat a püspöki konferenciák napokon belül megkapják”.

 Rendkívüli szinódust eddig kétszer, 1969-ben az egyházmegyékről, 1985-ben pedig a II. Vatikáni Zsinat huszadik évfordulóján tartottak. A rendes szinódussal szemben a rendkívülinek nevezett szinódus gyors döntéseket hoz.

/MTI- Hírszerk./

(forrás)