Így tűnnek el értékeink
Kultúra
2013. szept. 20.

<p>Tavasszal írtunk az Esztergom-kertvárosi hányadtatott sorsú <a href="http://www.szeretgom.hu/content/72932-helyreallitasra-var-a-kertvarosi-emlekmu">Székely Mihály-emlékműről</a>. Most egy másik, talán könnyebben megmenthető emlékre hívnám fel a figyelmet.</p>

2009-ben kezdtem el sorra venni Esztergom emlék- és árvízi tábláit a Wikipédia számára. Mára körülbelül kétszáz lehet a listán, amit igyekszem naprakészen tartani. Bár szinte minden évben avatnak új emléktáblát városunkban (nyáron volt, hogy öt nap leforgása alatt kettőt is), sajnos előfordul, hogy egy-egy eltűnik.

Ilyen volt például a Tölgyessy István kéményseprőmester emléktáblája a Kölcsey és a Petőfi utca sarkán. Ez tudomásom szerint bekerült a múzeumba, amikor 2008-ban a Bánomi áttörés második ütemének építése miatt elbontották a Tölgyessy-házat. Van azonban egy társa, aminek meglenne a helye, ám talán figyelmetlenségből eltűnt egy épületfelújítás során.

A fenti kép valamikor 2008-ban vagy az előtt készült az északi kanonoksoron, még az előtt, hogy felújították volna a közel kétszáz éves épületegyüttest. A munkálatok után nem került vissza a a bejárat mellé a hely műemléki jellegét hirdető felirat. Öröm az ürömben, hogy az emléktábla megvan, csak alighanem elfelejtődött. Az öt éves mulasztást valószínűleg minimális anyagi ráfordítással pótolni lehet, ha jobbra fordul a város anyagi helyzete. Ehhez azonban az kell, hogy az esztergomiak járjanak nyitott szemmel, érezzék magukénak kicsit a várost, vegyék észre, tartsák számon az ilyen apró hiányosságokat is.

Nehogy ezzel is úgy járjunk, mint azzal a Horánszky utcai árvízi táblával, amiről utoljára egy 1933-as újságban olvashattunk, mára pedig nyoma sincs.

(forrás)