Távhőre kapcsolódik a kórház
Gazdaság
2013. szept. 19.

<div>Évi 8,5 százalékos rezsicsökkenést ért el a kórház az ötéves zerződéssel.</div>

A szükséges építési munkálatok elvégzését követően, 2013. szeptember 15-től a Dalkia Energia csoporthoz tartozó, a Dorog és Esztergom távhőellátásért felelős Promtávhő Kft. látja el energiával az esztergomi kórházat. Az ötéves, meghosszabbítható szerződés keretében a lokális energiaszolgáltató vállalta, hogy garantáltan 8,5 százalékkal olcsóbban adja a hőt és a meleg vizet a kórház számára, mintha azt saját maga állítaná elő a mára már elavult, kevésbé hatékony kazános rendszere segítségével. Mindezt úgy vállalta az országosan egyébként már 11 kis és közepes távhőrendszert üzemeltető Dalkia Energia, hogy a kórháznak semmilyen beruházást nem kell finanszíroznia - tudatta a szolgáltató közleménye.

A jelenleg országos szinten 20 kórház (több mint 12 000 kórházi ágy) és számos más egészségügyi intézmény számára energetikai szolgáltatásokat nyújtó Dalkia Energia szakemberei szerint minden eset egyedi megoldásokat kíván. Az esztergomi kórház esetében úgy kellett költségcsökkentési megoldást kínálnia a Dalkia Energiának, hogy az intézménynek jelenleg nincs lehetősége energetikai beruházások finanszírozására.

„Azzal, hogy a jövőben a távhőszolgáltató állítja elő a hőt és a meleg vizet, a kórház válláról jelentős teher kerül le. A kazánok karbantartása, a napjainkban már kevésbé hatékony rendszerek üzemeltetése jelentős költségtöbbletet és erőforrásokat igényelt, ráadásul a kapott energia még olcsóbb is. Megtakarított erőforrásainkat ezáltal fő feladatunkra, a gyógyítási tevékenységre fordíthatjuk" – hangsúlyozza Dr. Kanász Gábor, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosa.

„A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet kiemelten fontosnak tartja a Semmelweis-tervben is megfogalmazott kiemelt célt, a minőségi szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi ellátórendszer kialakítását: a hagyományosan magas szintű orvoslást, s az egészségügyi intézmények hatékony és takarékos, a betegek gyógyításához szükséges minőségi szolgáltatásokat biztosító üzemeltetését. Ehhez járul hozzá az energiaszolgáltató és az esztergomi kórház együttműködése" – hangsúlyozza a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet kommunikációs főosztályának tájékoztatása.

Forrás: Weborvos
(forrás)