Felbonthatják közvilágítási szerződést
Közélet
2013. szept. 13.

<p>Az esztergomi képviselőtestület minden tagja megszavazta csütörtök esti ülésén, hogy a polgármester felbonthassa a közvilágításra kiírt koncessziós szerződést, ha a felszámolás alatt álló szolgáltató 15 napon belül nem állítja helyre a kikapcsolt világítást, és nem ad be a szerződés szerinti tételes elszámolást az önkormányzathoz.</p>

Tétényi Éva független polgármester szerződésbontásra felhatalmazást kérő javaslatához a testület többségét adó Fidesz-KDNP frakció módosító indítványt adott be, mely szerint "a polgármesternek minden jogszerű eszközzel fel kell lépni a közvilágítás helyreállítása érdekében, valamint minden ülésen be kell számolnia az ügy állásáról".
A Fidesz-KDNP frakció ezt a javaslatot megszavazta, de a polgármester kijelentette; "amit önök megszavaztak az semmi, ebben nincs benne az a felhatalmazás, hogy megírhassuk a szolgáltatónak, ha 15 nap alatt nem tesz eleget a szerződéses feltételeknek, akkor elállhassunk a szerződéstől."
Tétényi Éva hozzátette, javaslata egyértelmű annak érdekében, hogy kényszeríthessék a közvilágítás visszaállítását. "Ha ezt nem szavazzák meg, önöknek kell megköszönni, hogy Esztergomban sötétség van" - fordult a Fidesz-KDNP frakcióhoz a polgármester.
Steindl Balázs frakcióvezető kijelentette; amióta Tétényi Éva a polgármester, többször is kikapcsolták a világítást és rámutatott, hogy nem vizsgálták a koncessziós szerződés felmondásának pénzügyi hatását.
A polgármester elmondta, a városháza számításai szerint, a pert elvesztése esetén 89 millió forintot kellene fizetni a szolgáltatónak, szemben az évi 250 milliós díjjal és emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a korábbi városvezető, Meggyes Tamás is szerette volna módosítani a szerződést, erre a társaság szintén kikapcsolással válaszolt, majd kérdést intézett a frakcióhoz; "mennyit kapnak abból a 13 millióból, amire havonta jogosult a szolgáltató?"
A Fidesz-KDNP frakció nevében Pál György képviselő a felvetést visszautasította, ezt követően vita alakult ki arról, hogy a frakció által elfogadott javaslat után a polgármester felteheti-e szavazásra saját előterjesztését. Tétényi Éva saját javaslatába végül beépítette a Fidesz-KDNP frakció módosító indítványát, melyet minden képviselő elfogadott.
Esztergomban augusztusban a város közvilágítását ellátó, felszámolás alatt álló társaság megkezdte a szolgáltatás megszüntetését. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.
A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a beruházáshoz, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.
A város a közszolgáltatás féléves díját törvényszéki letétbe helyezte, mert egy bírósági ítélet szerint a felszámolóbiztos az esztergomi önkormányzat által befizetett összegekkel nem rendelkezhet, azt át kell adni a követeléskezelőnek.

MTI


 

(forrás)