Dágra kerülhetnek a kiöregedett cirkuszi állatok
Kultúra
2013. szept. 10.

<p>A cirkuszi munkából kiöregedett, "nyugdíjas" állatoknak készülő állatotthon létrehozására fordítja szerdai, a budapesti Pólus Center mellett rendezett előadásának teljes bevételét az Eötvös Cirkusz.</p>

"A cirkuszi állatok éveken át sztárként lépnek nap mint nap porondra, ezért megérdemlik, hogy életük utolsó éveiben is méltó és kellemes helyen éljenek" - mondta Eötvös Lóránd, az Eötvös cirkusz igazgatója az MTI-nek.
A kiöregedett cirkuszi állatok a kialakult gyakorlat szerint vagy gondozóiknál maradnak halálukig, vagy állatkerteknek adományozzák őket. Az utazó cirkuszok állandó helyhiánnyal küzdenek, így a gondozónál maradás nem jelent valódi megoldást, az állatkertbe helyezésnél pedig sokszor nehezen megy a beilleszkedés, mert ezek az oroszlánok, lovak, vízilovak, elefántok egészen más körülményekhez vannak szokva" - mutatott rá az igazgató.
"Az állatotthon ötlete az Eötvös Cirkusz munkatársainak jutott eszébe, azonban nagyon várjuk más cirkuszok és társulatok, támogatók csatlakozását a kezdeményezéshez, hiszen ez a projekt igazán csak összefogással valósulhat meg" - mondta Eötvös Lóránd.
A tervek szerint a menhelyet a Komárom-Esztergom megyei Dág külterületén alakítanák ki, és az állatokat "nyugdíjas" éveik alatt is látogathatná a közönség.
A szeptember 11-i jótékonysági előadáson számos ismert színész és előadó is jelen lesz, a program teljes bevételét az állatotthon terveinek elkészítésére és az előkészítő munkákra fordítja a cirkusz.

MTI

(forrás)