Esztergomiak akadályozták meg a közvilágítás kikapcsolását
Közélet
2013. aug. 26.

<p>Esztergomban hétfő reggel helyi lakosok körbevettek és mozdulatlanságra kényszerítettek két emelőkosaras járművet, amelyről a közvilágítás kikapcsolását végzők a városon átvezető 11-es úton néhány lámpából kiszerelték az izzókat - tájékoztatta Tétényi Éva független polgármester az MTI-t. A helyszínen megjelentek polgárőrök, majd rendőrök, akik felvették az akcióban részt vevő lakosok adatait. Az emelőkosaras autók ezt követően elhajtottak.</p>

Kép forrása

A polgármester közölte: a felszámolás alatt álló közvilágítási szolgáltató, a TIVI Kft. felszámolóbiztosa azért akarja kikapcsoltatni a városban a lámpákat, mert az önkormányzat egy letéti számlára helyezte el a világítás féléves díját, mivel hosszú ideje elszámolási vitában áll a kft.-vel.
Az elmúlt napokban a felszámolóbiztos többször ígérte a kikapcsolás megkezdését, ahhoz az izzókat és a biztosítékokat kell kiszerelni.
A polgármester kérte a lakókat, hogy a kikapcsolást végzők megjelenéséről azonnal küldjenek értesítést a polgárőrségnek, mert véleménye szerint a közvilágítás szüneteltetésének sem jogi, sem erkölcsi alapja nincs.
Drága Bálint, a TIVI Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kikapcsolást szüneteltetik és megvárják a jogászok állásfoglalását arról, hogy joga van-e a polgármesternek és bármelyik lakosnak a munkájukat végző embereket gépkocsival körbevenni, mozgásukat akadályozni.
Tétényi Éva elmondta, a szerződés szerint a szolgáltató köteles lenne tételes számlát benyújtani, amelyen részletezni kellene az áram díját és a lámpatestekért fizetendő beruházási díjat. A társaság ennek nem tesz eleget, a tízmillió forintot meghaladó összegre "Közvilágítás - 1 db" megnevezéssel nyújtottak be számlát.
A polgármester tájékoztatása szerint egy követeléskezelő cég megvásárolta a TIVI Kft. adósságait és egy elsőfokú bírói ítélet szerint a felszámolónak az Esztergom által kifizetett közvilágítási díjakat át kell adni a követeléskezelőnek.
Tétényi Éva úgy véli, az önkormányzat jóhiszeműségét bizonyította, hogy egy féléves szolgáltatási alapdíjat letétbe helyezett. A felszámoló és a követeléskezelő cég bíróságra tartozó vitája miatt szerinte jogszerűtlen lenne megkezdeni a világítás kikapcsolását, ezért a kötelező önkormányzati feladat ellátásához birtokvédelmi eljárást kért a kormányhivataltól.
A TIVI Kft. felszámolását végző társaságnál elmondták, hogy az ügyben a Kittka Ügyvédi Irodát bízták meg a nyilatkozattétellel. Az iroda délutánra ígérte álláspontjának ismertetését.
A TIVI Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatásra. A jogviszonyt Meggyes Tamás fideszes polgármester 2008-ban megpróbálta felmondani, de az ügyben eljáró választott bíróság elutasította az önkormányzat keresetét.
A polgármesteri hivatal korábbi tájékoztatása szerint a társaság koncessziós közvilágítási szerződésében 232 millió forintos beruházási érték szerepel. Az önkormányzat szerint a futamidő végéig 1,5 milliárd forintot kell kifizetni, a TIVI Kft. viszont 2,3 milliárddal számol.
Schuszter Zsófia felszámolóbiztos csütörtökön jelentette be, hogy a korábbi közvilágítási cég felszámolója pénteken megkezdi a közvilágítás kikapcsolását, mert a város az idén még egy forintot sem fizetett a szolgáltatásért, és a társaság nem látja az önkormányzat fizetési szándékát.

 

MTI

(forrás)