Változhatnak a parkolás szabályai
Közélet
2013. aug. 23.

<p>A Kormányhivatal törvényességi felhívása nyomán készült előterjesztés elfogadása jelentős változásokat okozhat az esztergomi parkolási rendszerben. Könnyebb lesz az új üzletek, boltok megnyitása, változik a pótdíjazás menete, de nem éri majd meg egy óránál kevesebbre megállni a belvárosban.</p>

Növekszik a minimálisan fizetendő parkolási idő

Az eddigi minimum fizetendő díj 40 percről 1 órára növekszik az automatán keresztüli jegyváltás esetén, mivel a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezései szerint ennél alacsonyabb minimális parkolási díjat nem lehet meghatározni.

Mobillal történő díjfizetés esetén azonban ingyenes lesz a parkolás, ha egy percen belül leállítjuk azt - ez valószinűleg a hibásan, vagy véletlenül elküldött parkolási sms-ek elleni méltányosságként van meghatározva, szintén törvényi szintű szabályként.

Nem kellhet minden személyes adat

A Kormányhivatal kifogásolta, hogy az esztergomi parkolási rendelet a nagycsaládosok parkolási bérleteinek kedvezményeinek megadásához a családtagok személyes adatainak kezelését rendeli el anélkül, hogy konkrétan megnevezné mely adatok is ezek és milyen célból, milyen időtartamra történik az adatkezelés. A módosítás ezt a követelményt is eltörli, vagyis a jövőben egyáltalán nem lehet majd személyes adatokat kezelni a bérletvásárlás során.

Változnak a pótdíjokkal kapcsolatos rendelkezések

Az esztergomi rendelet jogtalanul szabályozta a pótdíjak kérdéskörét - ezeknek szabályozására ugyanis nem kapott törvényi felhatalmazást egyetlen helyi önkormányzat sem. A pótdíjakkal kapcsolatos szabályokat törvényi szinten, az 1988. évi I. törvény tartalmazza. 

A törvényi szabályozás ráadásul jelentősen engedékenyebb több ponton is: míg az esztergomi rendelet szerint a várakozást meg sem lehet kezdeni díjfizetés nélkül (azaz még az autóban ülve kellene mindenkinek megváltania a parkolójegyeket, ha nem akar pótdíjat), addig a törvény 5 perc türelmi időt - lejárt órán túli parkolási jegy esetén 15 percnyi türelmi időt engedélyez, mielőtt pótdíj kiszabására adna lehetőséget. A helyi rendelet ezekben az esetekben utólagosan, a már kiszabott pótdíj elengedését tette lehetővé, ha a pótdíjazott bizonyította, hogy ezen időintervallumoknak megfelelően közlekedett - ez is ellentmondott a törvény szabályainak, ami szerint nem a pótdíjazottat terheli a bizonyítás arról, hogy beleesett a türelmi időzónákba, hanem a parkolási szolgáltatónak kell bizonyítania ennek az ellenkezőjét.

A pótdíjak mértéke ezzel együtt változni nem fog, mivel a jelenlegi rendeletben is a törvény által felállított számítási mód alapján kiszámolt értékek szerepeltek.

A rendelet a pótdíjon felül 2 000 ft-os adminisztrációs díj alkalmazását is engedélyezte a Strigonium Zrt.-nek - a törvény ilyen fogalmat nem ismer, ez tehát teljesen kikerül a szabályozásból.

Kerékbilincs

Az esztergomi szabályozás kerékbilincset érintő pontjai is elvéreztek a törvényességi felülvizsgálat során - felsőbb szabályokat felülíró módon szabályozta ezeket is az önkormányzat, így ezeket is kivenné a rendeletből a képviselőtestület elé kerülő módosítás. Ezzel az országos szabályozás lenne érvényes Esztergomban is.

Parkolóhely megváltás

A Kormányhivatal törvénytelennek találta az esztergomi üzletek, boltok számára kötelező parkolóhely megváltás szabályozásának több elemét is, így ezeket is törölheti következő ülésén az esztergomi önkormányzat. Többek között megszűnik az a törvénytelen gyakorlat, mely a parkolóhely megváltás megfizetésétől tette függővé a használatbavételi engedély kiadását a felépített üzletek, boltok, ingatlanok számára - a jogszabályok szerint ilyen jellegű feltételeket nem lehet meghatározni önkormányzati rendeletben, az építésről szóló törvény nem ad ilyen felhatalmazást.

Ugyancsak törvénytelennek bizonyult az esztergomi rendelet azon pontja, ami szerint a megváltási díj késleltetett megfizetése esetén az ingatlanra az Önkormányzat jelzálogjogot jegyeztethetett be. 

 

A rendelet módosításáról augusztus 30-ig kell döntenie a képviselőtestületnek a Kormányhivatal felhívása alapján.

(forrás)