Intermodális csomópont épül a vasútállomás mellett
Gazdaság
2013. aug. 23.

<p>Februárban kerestük meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t és a Vértes Volánt, hogy a vasútfelújítás második ütemében megvalósuló új buszpályaudvarról megtudjunk valamilyen információt. Akkor <a href="http://www.szeretgom.hu/content/72622-uj-buszpalyaudvar-epulhet">válaszukban elmondták</a>, hogy a NIF február végén hirdet eredményt azon tervezői közbeszerzési eljárásban, amely tartalmazza a vasútállomás mellé áthelyezendő buszpályaudvar terveinek elkészítését is. Most már a látványtervek is rendelkezésünkre állnak.</p>

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyílt közbeszerzési eljárást írt ki Esztergom intermodális csomópont fejlesztésének két részajánlatára vonatkozóan. Az első részajánlat megvalósíthatósági tanulmány készítésére, míg a második részajánlat engedélyezési terv elkészítésére és engedélyezési eljárás lefolytatására vonatkozott. Az első részajánlatot „UTIBER-COWI” Konzorcium, míg második részajánlatot UVATERV Zrt. nyerte.

Az első részfeladat elkészült. A fejlesztési javaslat megvalósulását követően a jelenlegi Esztergom vasútállomás területén kialakul egy új, modern intermodális csomópont, mely közvetlen átszállási kapcsolatokat biztosít a helyközi buszok (melyek részben ellátják a helyi buszok feladatát is) valamint a vasút között. A közlekedési kapcsolatok további javítása érdekében az intermodális csomópont területén K+R, B+R kerül kialakításra. Az intermodális csomópont területén a P+R parkolók megvalósítása jelen projekttől függetlenül a 2 sz. vasútvonal fejlesztésének részeként folyamatban van.

 Esztergom vasútállomás északi részén az üzemi célú vágányhálózat és a kapcsolódó létesítmények bontásra kerülnek. Pótlására az állomás déli oldalán új vágánycsoport kerül kialakításra. Az állomás így funkcionálisan két részre oszlik: a megmaradó vágányhálózat a személyforgalmi igényeket elégíti ki, az új vágánycsoporton pedig a teherforgalom bonyolítható. Az északi oldalon felszabaduló területen kerül elhelyezésre az új 4 érkező, 12 induló és 23 tároló állásos autóbusz pályaudvar. A pályaudvar megközelítésének elősegítésére új út épül a 111. számú főút és az IMCS között a Kincses patak utca, Kincses patak térségében.

A projekt főbb elemei a következők:

  • új autóbusz pályaudvar épül
  • a meglévő vasútállomási terület a személyforgalom igényeinek megfelelően alakul át
  • új teherforgalmi vágánycsoport épül Esztergom vasútállomás déli végénél
  • az előző két ponthoz kapcsolódóan a biztosítóberendezés átalakításra kerül
  • 680 m hosszon új megközelítő út épül
  • Baross Gábor utca rendezése az állomás térségében
  • felvételi épület átépítésre, korszerűsítésre kerül az intermodális csomópont igényeinek megfelelően
  • B+R, K+R parkolók létesülnek az intermodális csomópont területén
  • Zajárnyékoló fal létesül a nyugati oldalon
  • A fejlesztés eredményeként megszűnne a jelenlegi buszpályaudvar a Simor János utcában.

A korszerű intermodális csomópontok épületei közös utastérben szolgálják ki az utasokat, ezért a meglévő felvételi épület a fejlesztés eredményeként helyet biztosít az autóbuszos közlekedés üzemi funkcióinak is. A meglévő felvételi épület felújítása mellett az épület eredeti tervei szerinti rendszernek megfelelő bővítését is tartalmazza, úgy, hogy az épület szimmetrikusan növekszik a funkciók és a forgalmi szerepnek megfelelően.

Az épület emeletes tömege mellett megjelent a földszintes épületszárny. Az új épületszárnyba javasolt elhelyezni a forgalmi létesítményeket, a közös várótermet, pénztárakat, vizesblokkot, kiszolgáló egységeket az emeletes tömb földszinti területeit is felhasználva. Az új szárny korszerű anyagokból készül, a lehető legnagyobb transzparenciával, megmutatva az utasforgalom legfontosabb tereit. Acél-üveg szerkezet, ami visszaidézi az eredeti nyílásrendet. A bővítés nagyságrendileg 130-140 m2.

A konzorcium tagjai és a projekt kedvezményezettje: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – MÁV Zrt. – Vértes Volán Zrt.

Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján a tervezett fejlesztések Európai Uniós források felhasználásával megvalósíthatók (jelen pályázati feltételek alapján), támogathatók. A számítások alapján a projekt megvalósítása 100%-os támogatottságot élvezhet, ami azt jelenti, hogy a maximális 85%-os Európai Uniós támogatás mellé 15% központi költségvetési hozzájárulás lenne szükséges. Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján Esztergom Város Önkormányzatának a projekt megvalósításában együttműködő partnerként kellene részt venni. Az együttműködés elsősorban a projekt megvalósítása során érintett Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok rendelkezésre bocsájtását jelenti.

 

A fejlesztés végrehajtásához a rendezési tervet módosítani szükséges. A megvalósíthatósági tanulmány nem számolt helyi autóbusz közlekedés újra indításával a projektes időszakban, tekintettel arra, hogy erre kötelezettséget a megvalósíthatósági tanulmány készítésének időszakában senki nem tudott vállalni. A helyi buszközlekedés hiányára tekintettel a megvalósíthatósági tanulmány a vonat közlekedéshez igazított félórás ütemes menetrendű buszközlekedéssel számolt, a tervezett intermodális csomóponttól a Pilismaróti Vámig és vissza, csúcsidőszakokban betétjáratokkal.
Az új autóbusz pályaudvar helyszíne a korábbi városi elképzelésként a TESCO mellett megvalósítandó buszpályaudvarhoz képest 441 utasóra/nap utasóra megtakarítást eredményezne úgy, hogy 64,2 járműkm/nap futásteljesmény növekedést eredményezne a hálózaton.

Javasolt változat közösségi közlekedésének utasforgalma

A javasolt új buszpályaudvar helyszíne miatt a korábbi TESCO-val kötött megállapodást az intermodális csomópont megvalósítása esetén módosítani, vagy megszüntetni szükséges. A képviselő-testület jövő hét csütörtökön tárgyalja az ügyet.

(forrás)