A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át dr. Horváth István
Kultúra
2013. aug. 19.

<p>A Balassa Bálint Múzeum címzetes igazgatója a mai napon Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át a miniszterelnök-helyettestől.</p>

A kitüntetettek (Fotó:KIM)

Önmagában a tudás semmi, ha nem illeszkedik egy nagy folyamathoz, a közösséghez. A most elismert kimagasló egyéni teljesítmények évszázadok tudását sűrítik magukba - mondta Navracsics Tibor, aki méltatta a nemzetben évszázadok óta erősödő erkölcsöt is.

Az ünnepségen több mint félszáz kitüntetett - művészek, tudósok, jogászok, tanárok és más szakmák képviselői - vehették át a Néprajzi Múzeum épületében a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a Magyar Arany Érdemkeresztet, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet és a Magyar Bronz Érdemkeresztet.

Dr. Horváth István régész, a Balassa Bálint Múzeumának címzetes igazgatója több évtizedes régészeti és építés- valamint településtörténeti kutatásaiért, gazdag publikációs tevékenységéért, műemlékeink védelme érdekében végzett példás munkájáért a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjében részesült.

Horváth István 1940. február 22-én született Esztergomban, pedagógus családba. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd az ELTE-n középkori régész- és történelem szakos tanári diplomát szerzett. 1966-tól a Balassa Bálint Múzeum régésze. 1969-től megbízott, 1970-től egészen a közelmúltig pedig kinevezett igazgatója volt múzeumnak. Tudományos munkája az esztergomi vár, a középkori város és a régi Esztergom vármegye emlékeire terjed ki.

1985 óta városunk díszpolgára.

MTI/Szeretgom

(forrás)