Kaleidoszkóp Hegy
Kultúra
2013. júl. 26.

<p>Idén is megrendezésre kerül a Kaleidoszkóp Ház által szervezett Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál augusztus 19-20-án, a Szent Tamás hegyen.</p>

 

Mi is ez a fesztivál? – kérdeztem Eckl Katától, a fesztivál főszervezőjétől.

A Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál az esztergomi Kaleidoszkóp Ház Kulturális Központ művészi köre és a Szenttamás Baráti Egyesület közös szervezésű fesztiválja, amely Esztergom város védnökségét élvezi. A fesztivál egy Szent Tamás hegyi forgatag, mely attól lesz egyedi, hogy a zene mellett más művészetek is nagy hangsúlyt kapnak. Magánkertek nyílnak meg, ahol nemzetközi művészek kiállításai és kulturális programok szerveződnek. A Szent Tamás Esztergom egyik legszebb, legrégibb és leghangulatosabb szeglete – rejtekes kis utcák, kedves környezet, nyitott emberek jellemzik ezt a részét a városnak. Azt gondoljuk, jobb helyet elképzelni sem lehet egy ilyen szellemiségű fesztiválnak.

Miért rendezitek meg, hogyan jutott eszetekbe egy ilyen rendezvény megszervezése?

Esztergomban a művészet mindig is meghatározó szerepet játszott, de ez az elmúlt években eléggé megfakult a városban. Ezt észrevéve próbálkozunk egy olyan fesztivál létrehozásában, ami méltó Esztergom régi hírnevéhez, és amely újra értéket tud képviselni a városban élő művészetkedvelő közönségnek.

Tavaly volt az első, kísérleti Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál, ami után nagyon sok pozitív megerősítést kaptunk arra vonatkozóan, hogy arra, amit csinálunk, igenis szükség van Esztergomban.

Milyen programokat terveztek idén?

A zenei programok mellett, idén is nagy hangsúlyt kapnak a kiállítások, melyek a nyitott kertekben és a kápolnában nyílnak meg. Ezúton is köszönjük azoknak a Szent Tamás hegyi lakosoknak, akik erre a két napra megnyitják kertjeiket és teret biztosítanak a kulturális programjainknak. Ezen kívül  kreatív tanodával, gyermekprogramokkal, dizájnvásárral, biobolhapiaccal és sok-sok egyéb érdekességgel várjuk a Hegyre látogatókat.

Mi változik a tavalyi rendezvényhez képest?

Nincsenek markáns változások a tavalyihoz képest, ugyanis az irányt, amerre elindultunk azt ma is helyesnek látjuk.  Sokat tanultunk a tavalyi fesztiválból, de ezek inkább a technikai részletekben jelentenek változást.

Mit vártok az ideitől?

Hogy a látogatók olyan kulturális élményekkel távozzanak a fesztiválról, ami jövőre is motiválja és elhozza őket a Hegyre vagy év közben a hasonló szellemiségben működő Kaleidoszkóp Házba.

A Kaleidoszkóp Hegy Fesztivál hagyományteremtő céllal jött létre, szeretnénk évről-évre maradandó élményekkel gazdagítani a Hegyre látogatókat.

 

Tehát augusztus 19-20-án mindenkit szeretettel vár a Szent Tamás hegyen a fergeteges Kaleidoszkóp Hegy fesztivál.

(forrás)