Szolárparabolát adományozott az MVM a kertvárosi Integrált Szociális Intézménynek
Gazdaság
2013. júl. 16.

<p>Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. használati melegvizet előállító szolárparabolát adományozott kedden a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény esztergomi intézetének.</p>

Az MVM a tizedik közintézménynek nyújt segítséget a magyar fejlesztésű, megújuló energiát alkalmazó rendszerrel, amely a víz felmelegítésével évente 1500 köbméter gáz értékének megfelelő költséget képes megtakarítani - mondta el Nagy Sándor termelési vezérigazgató-helyettes a készülék átadásán, Esztergomban.
Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte: a készülék alkalmazásával megtakarított összeget az intézmény az alapellátásra, a súlyos pszichiátriai betegek gondozására fordíthatja.
A szolárparabolát az intézmény tetején helyezték el, 165 tükör vetíti a napsugarakat egy hőcserélőre, és az abban lévő folyadék melegíti fel a használati meleg vizet. A berendezés a Nap járásához igazodik, a biztonsági rendszer pedig egy adott szélsebesség felett elforgatja a tükröket.
Az intézmény 150 beteget lát el bentlakásos formában. Az épületet 2007-ben készült el, 1,2 milliárd forintos ráfordítással, zöldmezős beruházásként.

(forrás)