A kisvállalkozások támogatása 6500 új munkahelyet teremtett
Gazdaság
2013. júl. 16.

<p>A mikro-, kis- és közepes vállalkozások munkahelymegőrző támogatása országosan 6500 új állást hozott létre és 13000 munkahely megtartását segítette elő - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kedden Dorogon, ahol a Marcali Plast családi vállalkozással ünnepélyesen aláírták a támogatási szerződést.</p>

Czomba Sándor hozzátette, 2010 óta minden évben közel megduplázták ezen vállalkozói szektor munkahelyteremtő beruházásainak pályázati keretét, idén 13 milliárd forintot fordítottak erre a célra.

Az államtitkár ismertette, a 2014-20 közötti uniós tervezési ciklusban 1.200 milliárd forintot terveznek a foglalkoztatás bővítésének elősegítésére, ez a forrás hozzájarulhat, hogy 2020-ra egymillió új munkahely jöjjön létre.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjének tájékoztatása szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán Komárom-Esztergom megyéből összesen 32 mikro-, kis- és közepes vállalkozás nyert el támogatást munkahelyteremtésre. Összesen 136 új állást hoztak létre, miközben a 250 millió forintos támogatás hozzájárult a vállalkozások által fenntartott 208 munkahely megőrzéséhez.

A pályázók 106 regisztrált álláskereső foglalkoztatást vállalták. Az államtitkár pályázatok iránti érdeklődés felkeltésében kiemelte a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a munkaügyi központ szerepét.

Juhász József a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, a nyertes Marcali Plast végéigjárta a kisiparos lét minden lépcsőfokát. Harminc éve egy garázsban fogtak a vállakozásba és szorgalmuknak, kítűnő minőségű munkájuknak köszönhetően ma már nagyválllatok elismert beszállítói.

Marcali László az MTI-nek elmondta, vállalkozásuk egy robotizált föccsöntő gép beszerzésére nyert 14 millió forintos támogatást, a fejlesztéssel a meglévő öt dolgozó mellé további hét regisztrált álláskeresőnek tudnak munkát biztosítani.

A társaság 1984 óta műanyagtermékek, autóalkatrészek, flakonok előállításával foglalkozik, 2013-ban 450 millió forintos árbevételre számítanak. Jelenleg két telephelyen dolgoznak, terveik szerint az esztergomi ipari parkban néhány év múlva saját, 1000 négyzetméteres telephelyet hoznak létre.

MTI

 

(forrás)