Az esztergomi már csukott szemmel is hazatalál - megint kikapcsolják a közvilágítást
Gazdaság
2013. júl. 5.

<p>Esztergomban jövő hétfőn kikapcsolják a közvilágítást, mert az önkormányzat idén még nem fizetett a szolgáltatásért - közölte a szolgáltatást végző és felszámolás alatt álló TIVI Kft. felszámolóbiztosa, Schuszter Zsófia pénteken az MTI-vel.</p>

Tétényi Éva (független) polgármester az MTI kérdésére elmondta, az önkormányzat kész fizetni a világításért, a szükséges pénz is rendelkezésre áll, azonban január óta nem sikerült megegyezni a díjról a szolgáltatást végző TIVI Kft.-vel.
A polgármester hozzátette, ezen felül a társaság nem ahhoz a bankhoz kéri a teljesítést, amelyik az önkormányzattal kötött szerződésében szerepel és a világítás fejlesztéséhez a TIVI Kft.-nek hitelt nyújtott. Tavaly az önkormányzat 64 millió forintot utalt át a társaságnak egy másik számlaszámra, a TIVI Kft.-nek hitelt nyújtó bank viszont az összeg ismételt megfizetését kéri az önkormányzattól.
Schuszter Zsófia felszámolóbiztos tájékoztatása szerint az esztergomi önkormányzatnak a 2013-ban eddig elvégzett szolgáltatásokért 82 millió forintot meghaladó lejárt tartozása van a TIVI Kft.-vel szemben, a korábbi időszakokból származó elmaradásokkal együtt a város tartozása összesen 310 millió forint. Hozzátette, a szolgáltatás elvégzését az önkormányzat elismerte, de a folyamatos tárgyalások ellenére az elmúlt hat hónapban nem fizetett a közvilágításért, ezért azt kénytelenek szüneteltetni.
A TIVI Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatás végzésére. A városban felszerelt lámpatestek is a cég tulajdonában vannak.
Tétényi Éva polgármester elmondta, január óta kérik a társaságtól, hogy tételesen mutassa ki, pontosan miért fizet az önkormányzat, és a szerződésnek megfelelő, szabályos számlát állítsanak ki. Egyezség esetén az önkormányzat fizet a szolgáltatásért, azonban megkérdőjelezhető, hogy egy felszámolás alatt álló cég hogyan lesz képes teljesíteni a kötelezettségét - tette hozzá a polgármester.

MTI

 

(forrás)