Várszínház sajtótájékoztató 2013
Kultúra
2013. júl. 4.

<p>Az esztergomi Várszínház 2013-as évadának sajtótájékoztatóján a Múzeum cukrászdában a Várszínház művészeti vezetője, Horányi László nemcsak az új évadot ismertette, hanem felidézte a színház elmúlt huszonöt évének fontos pillanatait is a kezdetektől egészen napjainkig.</p>

 

A Várszínház 1988-as indulása előtt is voltak már különféle performanszok, de gazdasági okok miatt ezek a kezdeményezések megszakadtak.

„Az esztergomi színházkultúra újkori történetében ez a 25 év az, amikor folyamatosan nyári színházi élet folyt Esztergomban” – beszélt Horányi László a Várszínház elmúlt 25 évéről, amely változatos, előadásokban gazdag időnek bizonyult.

1992-től jelentek meg Várszínházban a határon túli színházi előadások a Nagyváradi Színháztól a Padlás c. musicallel. Vendégszerepelt a Marosvásárhelyi Színház, a Kassai Színház, majd 1993-ban a Nagyváradi Szigligeti Színház adott elő egy újabb előadást. Ezután évről évre egyre több határon túli társulat vette birtokába a Várszínház színpadát.

Mérföldkőként említette Horányi László, hogy 1996-ban az esztergomi Várszínház bekerült az állami támogatási rendszerbe, ennek köszönhetően még szabadabb programokat állíthattak össze.

Jelentős eseményként emlegette még a Hét szép magyar komédia megjelenését, valamint a drámaíró pályázat meghirdetését, melynek köszönhetően olyan színházak által is előadott művek születtek meg, mint a Négy Habsburg recept, Az aranyálarc vagy a Fekete ember. Megindultak a saját bemutatók, előadták a Légy jó mindhalálig és a Legyetek jók, ha tudtok c. musicaleket.

 2010-ben megvonták a színháztól a támogatást, így a 2011-2012-es év a túlélésről szólt. Mint kiderült, a színház sikeresen átvészelte a nehéz időket és ezzel jelzi, hogy a Várszínház mostanra már elpusztíthatatlan és maradéktalanul az esztergomiaké.

 

A 25 év lényeges eseményeinek áttekintése után Horányi László ismertette a 2013-as évad előadásait és programjait, amelyekről korábbi, részletes írásunk itt olvasható.

 

Az évadot a július 5-i, pénteki előadás nyitja meg 19.00 órakor, amely rendhagyó tárlatvezetéssel kecsegtet Bánffy Miklós életéről és munkásságáról.

 

Július 6-7-én 21.00 órától pedig az Árpád-házi Szent Erzsébet középiskola adja elő Rebecca c. darabját. „Régóta programja már és küldetése az esztergomi Várszínháznak, hogy ne csak a határon túli színházakat mutassa be, hanem azokat a szárnypróbálgatásokat, azokat az esztergomi gyerekeket, akik a színjátszásban is kipróbálják magukat” - mondta el a művészeti vezető.

 

Jegyek a Cathedralis Tours utazási irodában, az Euro Travel utazási irodában és a helyszínen vásárolhatók.

 

A színházban a nyárvégi évadzárás után sincs megállás, másnap már a 26. évad előadásait kezdik majd el tervezni és reméljük, hogy sok ilyen színes évadban lesz még része a Várszínházba látogatóknak.

 

(forrás)