Szabálytalan volt lekeríteni a Palát?
Közélet
2013. jún. 20.

<p>Május végén robbant a hír, ráadásul az országos sajtóban: <a href="http://index.hu/belfold/2013/05/31/vege_az_ingyenstrandnak_dorogon/">Megszűnik az ingyenes strandolás</a> lehetősége a Palán. A tó déli részen azóta az egyik magántulajdonos kerítést épített. A csütörtöki testületin elhangzott: nem is lehetett volna elkeríteni a partot.</p>

Június 7-től fizetőssé vált az addigi szabadstrand. A Facebookon ezerhatszáz megosztásnál tart egy kép, amin a Pala körül újonnan emelt tömör kerítést és egy rácsos kaput látni. A kép és a megosztások alatt rengeteg felháborodott hozzászólás olvasható, hiszen a tó így már nem körbejárható.

A június 20-ai testületi ülésen is előkerült a Pala ügye. Meggyes Tamás azzal kezdte hozzászólását a témában, hogy leszögezte: Bár a köznyelvben él a  dorogi és az esztergomi oldal elnevezés, a tó valójában teljes egészében Esztergom területén fekszik. Tény, bár talán nem köztudomású, hogy a tónak valóban egy négyzetcentije sem esik Doroghoz, és ennek értelmében az esztergomi helyi építési szabályzatok és szabályozási tervek vonatkoznak rá.

Meggyes szerint ebben külön kitérnek arra, hogy a Palatinus köré tilos kerítést építeni. A kerítésekre vonatkozóan az alábbi szöveget találjuk a dokumentumban:

 

(10) A beépítésre szánt ingatlanok telekhatárait épített kerítéssel lehet lehatárolni. A kerítések mellett növénykerítés létesítendő. Tömör kerítés, szögesdrót kerítés nem létesíthető.

(11) A beépítésre nem szánt ingatlanok telekhatárait nem lehet épített kerítéssel lehatárolni. Csak növénykerítés létesíthető.

A teljes dokumetnum itt olvasható.

Az ülésen elhangzott: A vízjogi üzemeltetői engedély a többségi tulajdonost, az önkormányzatot (ezáltal a Szent István strandfürdőt) illeti, a halászati jog pedig a Dorogi Bányász Horgász Egyesületet 2014-ig. Ez után az [esztergomi] önkormányzat dönt az engedély ismételt kiadásáról.

(forrás)