Nagyfelbontású ortofotókon az esztergomi árvíz
Környezetünk
2013. jún. 11.

<p><span>Az Interspect Csoport elvégezte a tetőzéskori árvízfelmérést, az árvíztérképért a <a href="http://www.interspect.hu" target="_blank">www.interspect.hu</a> elérhetőségein lehet érdeklődni.</span></p>

A víz alatt álló Mária Valéria mélygarázs, az úszó Táncsics utca és rögbi pálya

 

Az Interspect Kft. a Google Earth-öt megszégyenítő felbontású képeket készít, ráadásul egy magyar fejlesztésű kamerával. Kérésünkre Bakó Gábor, a társaság szakértője rendelkezésre bocsátott két június 10-én, Esztergomban készült ortofotót, illetve figyelmünkbe ajánlotta összefoglaló videójukat az áradásról, amin 1:30-nál feltűnik Esztergom és Párkány is.

A videó egy képkockája, amin az elöntött terület nagysága érzékelhető:

 

Az Interspect munkatársai az elmúlt napokban az áradó Duna-szakaszt járták végig. Az ortofotókon látni, hogy a párkányi oldal új gátja szépen megvédi a korzót, míg nálunk úszik az Erzsébet park, a Prímás-sziget. Tisztán látszik a Szent Erzsébet tornatermét építő daru, a Széchenyi téri bódésor, a dzsámi és víz alatt álló környéke, a Kis-dunai yacht-kikötő, a Molnár sori ideiglenes árvízi töltés vagy a Pór Antal téri bekészített homokzsákok. A Granvisusban rendes dzsungel bioszféra alakult ki.

Az Interspect Kft. engedélyével

 

A cég elsősorban közigazgatási felhasználású ortofotó-térképeket (településrendezési tervek naprakész térképeit, nemzeti parkok, autópálya építés, beruházások ellenőrzésére felhasznált légi felvételeket) állít elő légi távérzékelés, és helyszíni felmérés alapján.

 

Akit hasonló felvételek érdekelnek, azoknak ajánljuk Szalánczay Péter légifotóit itt és itt, illetve a KTV tegnapelőtti és mai képeit:

 

 

 

Ráadás: H. Szabó Sándor felvétele / ORFK:

(forrás)