A robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátat Esztergom határában
Környezetünk
2013. jún. 7.

<p>A honvédség cégei által kifejlesztett robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátakat, a gépek 60-70 kilométeres sebességgel végeznek felderítést - mondta el a gépeket fejlesztő Currus Zrt. vezérigazgatója az Esztergom közelébe települt bázisról telefonon az MTI-nek.</p>

Molnár Attila kifejtette: ha a több kilométeres védvonalat emberekkel kellene figyelni, ötvenméterenként lenne szükség egy-egy megfigyelőre. A robotrepülőgép viszont végigszemlélheti a területet, és jó minőségű, valós idejű képet közvetít, amelyet HD minőségben rögzít is - tette hozzá.
A táti védművek felett legtöbbet a társaság Bora nevű felderítőgépe járőrözik, 200 méteres magasságban. A rögzített felvételeket folyamatosan átadják a vízügy szakembereinek. A Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégei a feladatot térítésmentesen hajtják végre.
A vezérigazgató közölte: négyféle robotrepülőt is vittek a helyszínre, de jelenleg a Bora mellett csak egy gyakorlógépet használnak. A bevetés másodlagos célja, hogy ilyen esetekre kialakuljon egy felderítési protokoll, és egy új vészhelyzetben már kidolgozott eljárások álljanak a védekezők rendelkezésére - fogalmazott Molnár Attila.
A HM EI és a HM Currus Zrt. által kifejlesztett robotrepülőket 2012 őszen mutatták be. A gépek beprogramozhatók a különböző feladatokra, felszállás után további irányítást a leszállásig nem igényelnek. Nagy felbontású kamerával vannak felszerelve, amely a HD minőségű felvételeket rögzíti, valamint valós időben továbbítja az operátorközpontba.

(forrás)