Nyolcszázhúsz?
Környezetünk
2013. jún. 7.

<p style="text-align: left;">A csütörtök napközbeni előrejelzések szerint akár 820 centiméteres vízállással is tetőzhet a Duna Esztergomnál szombaton. A 2002-es árvíz képeit alapul véve megpróbáljuk előrevetíteni, hogy mit is jelent ez az érték.</p>

A következő képek mindegyik 2002 augusztus 18-án 13:30 és 15 óra között készült, a Duna 770 cm körüli vízállásánál. Ha minden az előrejelzések szerint alakul, akkor ezt a vízszintet péntek késő délutánra fogja elérni most a Duna, és ezt követően még 30-50 centiméter további áradás várható:

2002-ben a Kis-Duna sétány beton mellvédjének alját érte el a folyó áradása - a mellvéd megerősítésére használt homokzsákok teteje a legtöbb helyen a víz fölött maradt. Az elkövetkező napokban várhatóan a mellvéd jelentős része víz alá fog kerülni, a tetőzéskori vízszint az elmúlt 50 évben először komoly nyomáspróba alá fogja helyezni az építmény szerkezetét:

11 évvel ezelőtt a szigeten lényegesen több árterület állt a Duna rendelkezésére - még nem volt feltöltve a mai rögbipálya területe, el sem kezdődött az élményfürdő építése, a mélygarázs helyén pedig a könyvtár épülete küzdött az árral. A képen a Gyakorló tornaterme előtti - mára jórészt szintén feltöltött "gödör" látható, tetőzésközeli állapotban. 50 centiméterrel magasabb vízállás esetén jó eséllyel ezt az épületet is eléri a folyó:

A belváros beljebb fekvő területei helyenként lényegesen alacsonyabban helyezkednek el, mint a védelmükre létrehozott gát. Ennek ellenére könnyen el tudjuk képzelni, hogy milyen vízmagasság alakulhatna ki ezeken a területeken, ha nem sikerülne a védműveken kívül tartani a Duna vizét. 2002-ben a Bástya áruház mögötti parkolóban talált magának utat a folyó egy régi, használaton kívüli szennyvízcsatorán keresztül (melyet azóta szakszerűen eltömítettek). A képen is jól látható, hogy 770 cm-es vízállásnál a folyó vize a Bástya áruház földszintjének magasságát közelíti, 820 centiméteren pedig valószinűleg a 11-es út másik oldalán is folyna a Duna.

A Bottyán-híd eddig még mindig járható maradt az egyes Esztergomot érintő árvízek alkalmával. Ez jó eséllyel a mostanra prognosztizált maximális vízszintnél sem lesz másképp - bár a szigeti gyalogút részére kialakított alagút valószinűleg teljesen el fog tűnni a víz alatt:

 

(forrás)