A rekord dunai vízállás ellenére is biztonságos az ivóvízellátás
Környezetünk
2013. jún. 6.

<p>Hétfő óta folyamatosan járjuk és ellenőrizzük a védvonalakat, az árvízvédelmi dokumentációban foglalt megelőző intézkedések következtében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés” – fogalmaz Tóth Mária, az ÉDV Zrt. szolgáltatás-és környezetvédelmi vezetője. A Belügyminisztérium által, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetettnek tartott települések között szerepel Esztergom is, melynek ivóvízellátását a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak biztosítják, melyek a várható rekord vízállás – 810 centiméter - ellenére is biztonságban vannak.</p>

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén belül Dunaalmás, Neszmély, Tát és Esztergom települések ivóvízellátása és szennyvízelvezetése érintett az idei dunai árvízben. Tát ivóvízellátása karsztkútból, Tokod irányából rendben történik. Neszmély és Dunaalmás lakossága mélyfúrású karsztkútból kapja az ivóvizet. A két település kútja a magas szinttű kiemelés következtében nem sérülhet, a vízbázis tehát biztonságban van. „A Duna 800 centiméter fölötti vízállása esetén azonban az energiaszolgáltató megszünteti az villamosenergia-szolgáltatást, így a kutat is le kell állítanunk. Erre jelenleg nincs nagy esély, de ha mégis bekövetkezne, erre a helyzetre is fel vagyunk készülve, hiszen a tározómedencék folyamatosan feltöltött állapotban vannak. A megfelelő ivóvízellátásról mind a négy településen gondoskodunk” – mondja Tóth Mária.

 

A szennyvíz tisztítását és elvezetését mind a négy érintett településen biztosítja az ÉDV Zrt. Ez alól az egyetlen kivétel a Prímás-sziget, ahol a tegnapi napon, a Duna 610 centiméter feletti vízállásánál megszüntette a szolgáltató a szennyvízelvezetést, amiről a lakosságot időben tájékoztatták. A tegnapi napon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emberei kitelepítették az szigeten élőket.

 

ÉDV Zrt.

 

(forrás)