Hende: a pilóta nélküli repülőket is bevetették
Környezetünk
2013. jún. 5.

<p>A Honvédelmi Minisztérium (HM) pilóta nélküli repülőit is alkalmazzák az árvízi munkálatokhoz - jelentette be Hende Csaba tárcavezető szerdán Komáromban a Duna parton tartott sajtótájékoztatóján.</p>
<p> </p>

A miniszter azt mondta, a Komárom-Esztergom megyei Tát polgármesterének kérésére használták a HM részvénytársaságai által kifejlesztett pilóta nélküli járműveket az árvízzel sújtotta területek feltérképezésére.
Mint a miniszter felidézte a 2010-es kormányváltáskor a Magyar Honvédségnél csak papíron volt néhány tartalékosa. Most viszont a hivatásos állományon felül 4700 védelmi és műveleti tartalékos katonát is be tudnak vetni "a sosem látott" dunai ár elleni védekezésben.
Hende Csaba azt mondta: a Magyar Honvédség az erre megállapított tervek szerint minden erejével azon dolgozik, hogy a dunai árhullám se emberéletben, se az anyagi javakban ne tegyen kárt. Esztergom és Komárom térségében jelentős logisztikai és ellátási feladatokat végeznek, és az esetleges evakuálásban is részt tudnak venni.
A Magyar Honvédség kedden tájékoztatta arról az MTI-t, hogy legalább 8000 embert készek bevetni árvízi védekezésben, amelyben kedden már több mint ezer katona vett részt.

 MTI

(forrás)