Lakossági tájékoztatás az árvízi védekezésről
Környezetünk
2013. jún. 3.

<p>A Duna vízgyűjtő területén leesett nagy mennyiségű csapadék, illetve a hegyekben történő hóolvadás az előrejelzések szerint magas árhullámmal vonul le a folyón. A mai nap az esztergomi székhelyű Helyi Védelmi Bizottság ülésezett, melynek döntése alapján a lakosságot a polgármesterek tájékoztatják a kialakult helyzetről.</p>

Az előrejelzések szerint a 2002-es 771 cm-es vízállást meghaladó árvízszinttel számolnak a szakemberek. Jelenleg I. fokú készültség van érvényben Esztergomban, és Táton III. fokú. Várhatóan szerdán II., illetve III. fok elrendelésére is szükség lesz a Városban, ez azt jelenti, hogy a Prímás-sziget víz alá kerül. Az intézmények és ott lakók kiértesítése megtörtént, szükség esetén a kilakoltatást a polgármester rendeli el. 6 méter 50 cm-es vízállásnál a szigeten kikapcsolják az áramellátást, és lezárásra kerül a teljes terület. A Mária Valéria hídra történő kétirányú feljutást a betonakadályok elszállításával biztosítottuk. 7 méteres vízállásnál lezárásra kerül a Kis-Duna sétány, ezért kérem, hogy csak az ott lakók és a védekezésben részt vevők lépjenek be erre a részre. A lakóházak pincéjében megjelenő vízre számítani kell, ezért felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy értékeiket helyezzék biztonságba.

 

Az árvízi védekezést a Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányítják. A kritikus pontokon a hivatal munkatársai homokdeponálást végeznek, ahol a zsákok töltésére önkéntesek jelentkezését várjuk. Deponálási helyek:

  • Árok utca, Kis-Duna sétány kereszteződése (Tabán híd)
  • Pór Antal tér
  • József Attila tér (Papnevelde)
  • Kossuth híd - Mindszenty tér

 

Kérem a lakosságot, hogy a jelzett területeken, illetve a Kis-Duna sétányon 2013. június 4. 12 órától az árhullám levonulásáig ne parkoljanak gépjárműveikkel! A lezárt területekre gépjárművel kizárólag a Polgárvédelmi Parancsnok, azaz a polgármester engedélyével lehet csak behajtani. A lezárt területeken a rendőrség és a polgárőrség fokozottan ügyel a vagyon- és közbiztonságra.

 

A polgármesteri hivatalban 24 órás telefonügyelet működik:

07.00 – 19.00 óra között 06-30/400-5680

19.00 – 07.00 óra között 06-30/686-8899

 

2013. június 5-től a rendkívüli helyzetre való tekintettel a polgármesteri hivatalban 24 órás, személyes ügyelet is kialakításra kerül a Városháza Széchenyi téri bejárata felől.

 

Az Esztergomba vezető utak a Duna vízállásától függően lezárásra kerülnek. A menetrend szerinti Volán járatok rövidített útvonalon közlekednek, illetve Esztergom egy időszakban csak a hegyi utakon keresztül lesz megközelíthető.

 

A rendkívüli helyzetben kérem az állampolgárok segítő együttműködését!

 

2013. június 3.

Tétényi Éva polgármester

Polgári Védelmi parancsnok


(forrás)