Negyedmilliárdos beruházás a Strázsa-hegyen
Környezetünk
2013. máj. 28.

<p>247 millió forintot nyert a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy Strázsa-hegyi természetvédelmi major kialakítására, rekultivációra, juhhodály és szarvasmarha téli karám kialakítására. - írja az NFÜ honlapja.</p>

A beruházás összköltsége közel negyedmilliárd forint, a támogatási arány pedig 100%-os. A nemzeti park tavaly júliusban nyújtotta be a pályázatát, a támogatást idén januárban ítélték meg, a szerződést pedig áprilisban írták alá a felek. Az nfu.hu adatai szerint a befejezés tervezett időpontja 2015. január 31.

A projektnek egy célterülete van, az esztergomi Strázsa-hegy. A rövid távú cél a területen lévő gyepek, mint élőhelyek természetvédelmi kezeléséhez szükséges, az állatállomány tartását biztosító infrastruktúra megteremtése. A fejlesztés magában foglalja a Strázsa-hegyi Természetvédelmi Major kialakítását.

A projekt hosszú távú céljai: a célterület természeti értékeinek hosszú távú megőrzése, a NATURA 2000 kijelölés alapjául szolgáló közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a NATURA 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve a fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

A projekt során területrekultiváció, juhhodály és szarvasmarha téli karám kialakítása, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítása valósul meg.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-ben alakult. Székhelye Esztergomban van, annak ellenére, hogy Budapesten működik az igazgatósága. Működési területe Komárom-Esztergom, Pest, Fejér megyék és Budapest.

(forrás)