Mire nyertek pénzt Esztergomban? II. rész
Gazdaság
2013. máj. 18.

<p>Másfél éve adtunk <a href="http://www.szeretgom.hu/content/69429-mire-nyertek-penzt-esztergomban-">egy pillanatképet </a>arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint mire és mennyi pénzt nyertek az esztergomi vállalkozások, önkormányzati intézmények. Az elmúlt másfél év alatt a támogatott projektek száma és a támogatás összege is megugrott.</p>

2011 novemberében még az alábbi számokról adtunk hírt:

A város területén 144 projektből eddig 117 valósult meg, a megítélt hazai és EU-s támogatások együttes összege 8,71 milliárd forint. 2010 januárjában ez a szám 7,15 milliárd Ft. volt, azaz két év alatt 20 százalékkal nőtt az összeg.

Most, 2013 májusában a támogatott projektek száma 249-re nőtt, a megvalósult beruházások száma 184-re, a megítélt támogatások együttes összege 15,44 milliárd forint. A beruházások száma és az elnyert pénzek összege egyaránt hetven százalékkal növekedett a másfél év alatt.

 

Az utóbbi másfél év 100 millió forint fölötti nyertes pályázatai az NFÜ honlapja szerint.

  • A legnagyobb beruházások közé tartozik a Vármúzeum 500 milliós fejlesztése. Erről és a Balassa Múzeum beruházásáról korábban már részletesen beszámoltunk.
  • A legnagyobb nyertes pályázat kedvezményezettje az EGOM MEDHOTEL Kft. Az esztergomi cég másfél milliárd forintos beruházásához nyert 871 millió forintot. Terveik szerint nyugat-európai pácienseknek kívánnak egészségügyi szakellátást biztosítani Esztergomban, ezzel létrehozva húsz munkahelyet. A projektleírás így ír a tervezett beruházásról.

Cél: A pályázati célokkal egyezően, az EGOM Medhotel**** létrehozása, kiemelkedően magas színvonalú egészségügyi-turisztikai szolgáltatásokat, programcsomagokat kínálva: folyamatos benntartózkodás mellett végzett terápiás-, rehabilitációs célú beavatkozások (onkológiai-, neurológiai-, mozgásszervi rehabilitáció, biológiai terápia), egynapos sebészet, (ortopédia, sebészet, plasztika), járóbeteg szakellátás, valamint az ezekhez kapcsolódó, állapotfelméréshez, prevencióhoz szükséges kezelések.

Célcsoport:14-80 év közötti, fizetőképes, elsősorban osztrák és szlovák, másodsorban nyugat-európai és magyar páciensek. Fő motivációjuk kedvezőbb áron, mint saját országukban, magas minőségű ellátásban, valamint azonnali hozzáféréssel (várólista nélkül) kezelésben részesülni.

Eredmény:
Új munkahelyek száma:20 fő, ebből nők:10 fő, Vendégéjszakák száma 2017-ben:6540, Szálláshely kapacitás kihasználtsága 2017-ben:56%, Támogatott szállásférőhelyek száma:32, új szolgáltatások száma:21 db

  • A Kirchhoff két sikeres pályázatot is magáénak mondhat. Egyszer egy 2,7 milliárd forintos beruházáshoz nyertek el 714 millió forintot, egyszer pedig egy 10 millió eurós beruházáshoz 746 millió forintot. Mindkét beruházás céljaként megjelölték a munkahelyteremtést, mindkettőt a tervek szerint még idén befejezik.
  • Az NFÜ honlapja szerint 515 millió forintot nyert a Relabor Kft. "Települési szilárd hulladék nem égetéssel történő hasznosítása" című pályázata, ám a megvalósítás helyszínéül Esztergom mellett a Heves megyei Atkár is meg van jelölve.
  • Aki a kertvárosi körforgalom felé szokott autózni biztos találkozott már az ott épülő hatalmas épülettel, ami nem más, mint az I-PRO TIVI Kft. 100 millió forintos támogatással épülő kétszintes, 4000 nm-es gyártócsarnoka. A cég pályázatában azt írta, hogy 135 fő mellé további 44 fő felvételét tervezik sikeres pályázat esetén.
  • Szintén gyártócsarnok építésére és szintén 100 milliót nyert a HAFI. A beruházás eredményeként újabb 15 főt tud alkalmazni a cég.
  • A Spori Print Vince 2012 márciusában írt alá a szerződést 100 millió forintos támogatásról. Pályázatuk célja új telephely létesítése, nyomdai kapacitás bővítése digitális nyomtatással, címkegyártással.
  • Az NFÜ honlapja szerint a Babits Kft. ugyancsak 100 millió forintos támogatást nyert, hogy az ipari parkba költözhessen. Pályázatuk szerint a kapacitásuk így duplájára nő, alkalmazotti létszámuk pedig további nyolc fővel.
  • A Tyco kapacitásbővítésre 175 milliót nyert az 1,2 milliárdos beruházásához, ami a honlap szerint már meg is valósult.
  • A LASRAM ENGINEERING Műszaki Fejlesztő Kft. 195 milliót nyert "Teljesítmény dióda lézerek kutatása az 1um feletti hullámhossz tartományban orvosi alkalmazás céljából" című pályázatára.
  • Két hónapja nyert a BAJÉR Kft. 200 millió forintot környezetbarát építőanyagok gyártására, ám a beruházás helyszínének a Schweidel utca mellett megjelölték a miskolci Egyetemvárost is.
(forrás)