Az esztergom-kertvárosi hulladéklerakó rekultivációjáról
Közélet
2013. máj. 6.

<p>A 2013. május elején lezúduló heves zápor a Sátorkői út mentén fekvő építési területről nagy mennyiségű iszapos vizet hordott a környező kertvárosi utcákra. Az március 31-i esőzés alkalmával hasonló helyzet alakult ki, ezért a helyszínre érkező katasztrófavédelmi munkatársak akkor egy ideiglenes vízelvezető árok kiásását kezdeményezték. Az árok időközben betemetésre került, ezért májusban a házakba is befolyt az iszapos ár. Az ügy rendezésére a megyei katasztrófavédelem  május 4-én a helyszínen úgynevezett supervisor ellenőrzést tartott, ahol a katasztrófavédelem, a környezetvédelmi felügyelet, az ÁNTSZ, az önkormányzat és a vízügy munkatársai mellett a kivitelező cég képviselői is jelen voltak.</p>

2013. május 6-án délelőtt 11-12 óra között kollégáimmal együtt külön helyszíni bejárást tartottunk a Sátorkői út mellett fekvő építkezésen. A bejárást követően újra azonnal írásban kértem a kivitelezőt, az illetékes hatóságokat, az építtetőt, az építés-felügyeletet, hogy a különösen nagy környezeti kockázatú beruházás terveit és kivitelezési munkálatait kiemelt körültekintéssel végezzék, valamint kértem a felelős tervező és műszaki ellenőr nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy minden az idevonatkozó jogszabályok és előírások betartásával készül.

A területen élő több száz család nevében 2013. május 15-ig kértem a teljes körű tájékoztatást, az építkezés ideje alatt az ideiglenes csapadékvíz elvezetés megnyugtató megoldásának azonnali biztosítását, valamint az engedélyezett tervek felülvizsgálatát.

Fontos tudni az ottlakóknak, hogy ebben az esetben Esztergom Város Önkormányzata csupán a terület tulajdonosaként jelezheti problémáit az építkezéssel kapcsolatban, a beruházást egy külön erre a célra létrehozott konzorcium végzi, ők választották ki közbeszerzés keretein belül a kivitelezőt is.

 

Esztergom, 2013. május 6.  

 

Tétényi Éva

Polgármester

(forrás)