Dorogi varázsszőnyeg
Sport
2013. ápr. 26.

<p>Márciusi teljesítménye alapján a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztálya nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által létrehozott „A hónap műhelye”-díjat. A kiemelkedő utánpótlás-nevelő munkát végző dorogiak szoros versenyben utasították maguk mögé a Szombathelyi Dobó SE atlétáit, s így az elismerés mellé övék lesz a félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalvány is.</p>

Az idén harmadik alkalommal kiírt díjra ismét az összes sportágból több száz jelölés érkezett a sportszervezetektől, a szakemberektől és a sportkedvelőktől. A Magyar Olimpiai Bizotság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alkotta kuratórium a márciusi eredmények, teljesítmények alapján figyelmébe ajánlott szakosztályok közül választott ki öt műhelyt, amely fölkerült a utánpótlásportálon közzétett szavazólapra.

 

A Dorogi NC igazi regionális utánpótlásközponttá vált. Kihelyezett szakosztálya működik Esztergomban (mintegy hatvan kis birkózóval), Nagycsápról huszonöten, míg Tátról és Tokodról tízen-tízenöten ma már bejárnak edzésre a fiatalok. A dorogi bázison felkészülőkkel együtt a DNC versenyzői létszáma megközelíti a kétszázat, s öt szakember irányítja a munkájukat.

A március két ok miatt volt kiemelkedő a dorogiak életében. Egyrészt a márciusi hónap a hazai birkózó-utánpótlás versengésében a kisvárosi szakosztály átütő sikerét hozta. A dorogiak mind a kötött-, mind a szabadfogású számokban remekeltek, ami azt jelzi: a műhelyben a mennyiséget és a minőséget illetően is magasan van a mérce. A kadet korosztály kaposvári kötöttfogású viadalán öt dorogi jutott a döntőbe, s valamennyi győzött és közülük négyen  már (Torba E./58kg/, Lévai Z./36kg/, Papp B./76kg/, Szentes K./85kg/)  a válogatottságot is kiharcolták így ők indulnak a nyáron rendezendő Európa-bajnokságon és Világ-bajnokságon. A kötöttfogású juniorok országos egyéni bajnokságának pontversenyét a Dorogi NC nyerte, éppúgy, mint az Utánpótlás szabadfogású csapatbajnokságot. A serdülő kötöttfogásúak másodikak lettek az FTC csarnokbúcsúztató viadalán.

 

Dorogi birkózócsalád. A két Lévai Zoltán

A dorogiak versenyszervezésből és -rendezésből is kivették a részüket, otthont adtak a Fekete Gyémánt-kupa nemzetközi Ifjúsági kötöttfogású viadalnak – amely Közép-Európában a korosztály legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. A rangos nemzetközi tornán 16 nemzet 200 birkózója gyűrte egymást a szőnyegeken, a kiemelkedő színvonalról is gondoskodtak a dobogóra tett szőnyegekkel, webközvetítéssel és a világversenyeket idéző spíker biztosításával. Mindeközben házigazdáiként nagyszerűen helytálltak, a két magyar győztes egyike a szakosztály sportolói közül került ki.

Verseny után egy hetes nemzetközi edzőtábort is tartottak a dorogi sportcsarnokban, ahol több mint 100 válogatott ifjúsági birkózó (UKR, NOR, LTV, SVK, AUT, HUN) készülhetett együtt.

 

A hazai viadalokon nem pusztán a megszerzett érmek lenyűgöző száma emelkedik ki, hanem az is, hogy a sikerek kötött- és szabadfogásból, egyéni és csapatversenyről és minden utánpótlás-korosztályból származnak. Vagyis a Dorogi NC diadalmasan van jelen a teljes magyar utánpótlás-horizonton.

A lányok márciusban nemigen tudtak hol bizonyítani, pedig ők is magas színvonalon birkóznak. Tavaly megnyerték mind a két (diák-, illetve utánpótlás-) csapatbajnokságot, az éveken át a fiúversenyeken győztes Jäger Szimonetta pedig a felnőtt válogatott keret tagja lett.

„A hónap műhelye”-díj ünnepélyese átadása ezúttal különleges helyszínen lesz: a dorogiak április 29-én hétfőn a főváros „régi” Sportcsarnokában, a Müller Ferdinánd birkózó-edzőteremben a felnőtt válogatott keret tagjainak jelenlétében vehetik át a kitüntető címet és az azzal járó 500 ezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt.

 

(forrás)