Egy svájci banda, ami Esztergomról nevezte el debütáló albumát
Kultúra
2013. ápr. 25.

<p>A Sheila She Loves You egy svájci fiatalokból álló együttes. 2010-ben jelent meg debütáló albumuk. Ami számunkra érdekessé teszi őket, az az, hogy az album címe nem más, mint Esztergom. Utánajártunk, hogy mi a szokatlan címadás története. Zenei interjú a Szeretgomon.</p>

 

A Sheila She Loves You 2006 decemberében indult, akkor még trióként (Joachim, David és Toby). Az évek alatt két új tag csatlakozott hozzájuk, de őket is már ismerték korábbról. Ahogy Joachim fogalmaz: Megvolt zenei és, ami még fontosabb a személyes kapcsolat már jóval azelőtt, hogy csatlakoztak a bandához.

Jelenleg  a zenekart öt srác alkotja: Joachim - ének, gitár, Alain - gitár, David - basszusgitár, Toby – dob és Matthias – zongora.

Joachim közgazdaságtant tanul. Toby és Alain művészetire járnak, Matthias általános iskolai tanár és David egy adományboltban dolgozik, de most ősszel kezdi tanulmányait.

 

 

szeretgom.hu: Hogy ismerkedtetek meg egymással?

Joachim: Elég régóta ismerjük egymást. Igazából barátok voltunk mielőtt zenélni kezdtünk volna. Azt hiszem, ez alapvető fontosságú. Nagyrészt magunk tanulgattunk a hangszereken játszani, és innen csak haladtunk az árral.

szeretgom.hu: Kik voltak hatással a zenétekre?

Joachim: A zenei befolyásaink eléggé szerteágazóak, minden tagnak megvannak a maga preferenciái. Én például sok black / death metal-t hallgatok, de a 80-as évek pop slágereinek és musicaljeinek is nagy rajongója vagyok. Ha meg kéne neveznem pár együttest, amiket szeretünk, akkor ezek: The Cure, David Bowie, My Bloody Valentine, Radiohead, The National ... nem is tudom. Igazából bármi lehet.:)

Szeretgom.hu: Adódik a kérdés, hogy egy svájci banda albuma hogy kapja egy magyarországi kisváros nevét? Ha jól emlékszem, pár éve már jártatok Esztergomban.

Joachim: Igen, 2008 karácsonyán voltunk Esztergomban. Van pár barátunk Budapesten. Egyikük Esztergomban nőtt fel. Ő hívott meg, hogy vele, és pár baráttal töltsük ott a karácsonyt.

Szeretgom.hu: Mi volt a benyomásotok a városról?

Joachim: Karácsony este érkeztünk meg, és már sötét volt. Nem tudtuk, hogy mire számítsunk, de kellemes változás volt a zsúfolt Budapest után. 10 óra körül sétáltunk körbe, és mindenki a bazilikáról beszélt. Fogalmunk sem volt, hogy miről van szó, csak követtük a többieket. Miután felsétáltunk a hegyre, nagyon meglepődtünk a hatalmas, és csodálatos épület láttán. Azt hiszem mindannyiunkat lenyűgözött. Elmentünk a koronázási szoborhoz  és onnan még éjszaka is a kilátás, a tájon elterülő nagy fekete végtelenség a szemünk előtt egyszerűen lélegzetelállító volt. Ha egy szóban kéne összefoglalnom az egészet, akkor azt mondanám: varázslatos!

Azt hiszem, hogy akkor még a bazilika ki volt világítva esténként. 2011 októberében jártam Esztergomban és nagyon elszomorodtam, amikor hallottam, hogy már nincs díszkivilágítás.

Oh, és volt egy karácsonyi vásár is, szóval romantikus légkör uralkodott. Azt hiszem mindannyiunknak csak jó emlékeik vannak, és ezért neveztük el az albumot a városról. Tökéletes volt.

 

 

szeretgom.hu: A rajongóitok milyen gyakran kérdeznek rá az album címének jelentésére? Gondolom legtöbben nem tudják, hogy mit jelent az „Esztergom”.

Joachim : Ó, rengetegszer! És errefelé senki nem tudja, hogy kell kiejteni. Vicces volt hallgatni a rádióbemondókat, ahogy próbálják kimondani, hogy:  'Es--Es--z--tergom'. Tudtuk, hogy az embereknek nem fog tetszeni a cím, és hogy nem könnyítjük meg a dolgukat a címadással, de ha egyszer megtanulod, hogy kell kimondani, és tudod mit jelent, akkor ez egy nagyon is szép név.

Szeretgom.hu: Az album megjelenése óta eltelt pár év. Mennyi fogyott belőle? Elégedettek vagytok az eladási adatokkal?

Joachim: Igen, Eléggé elégedettek vagyunk. Körülbelül 1000 fizikai példányunk volt, és többé-kevésbé mindet el is tudtuk adni. Azt hiszem, valahol még van olyan 50 darab belőle. Egy Svájcban kiadott debütáló albumnak 1000 eladott lemez egyáltalán nem mondható rossznak.

Szeretgom.hu: Végül, de nem utolsó sorban. Gondolod, hogy valaha felléptek Esztergomban is?

Joachim: Igen! Nagyon szeretnénk. Ismerek ott pár embert. (Hello Páli!) Remélem egy nap sikerül ezt megvalósítani, de sajnos ez egyáltalán nem olyan egyszerű.

Joachim hozzáteszi: „Igazán jó volt ez az interjút összehozni, és kicsit visszautazni az időben.”

 

(forrás)