Hány kisebbségi önkormányzat lesz Esztergomban?
Közélet
2013. ápr. 3.

<p>A következő nemzetiségi önkormányzati választás jövő összel lesz. Ekkor már csak azok a nemzetiségek választhatnak nemzetiségi önkormányzati képviselőt, amik létszáma eléri legalább a 30 főt a városban.</p>

A kormány 2011-ben fogadta el az új nemzetiségi törvényt, amelynek egyik célja az volt, hogy visszaszorítsa az „etnobizniszt”. A törvény bevezette, hogy csak azokon a településeken lehet nemzetiségi önkormányzatot választani, ahol az előző népszámláláson legalább 30-an az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat.

Esztergom múlt héten megjelent nemzetiségi adatsora szerint cigány (729 fő), lengyel (36 fő), német (527 fő), román (93 fő) és szlovák (242 fő) nemzetiségi választásokat lehet tartani a következő népszámlálásig, ami előre láthatólag 2021-ben lesz. A lista pedig csak az ezt követő választásokra módosulhat leghamarabb.

Rosszul jártak az Esztergomban élő bolgárok, ugyanis 29-en vallották magukat ehhez a kisebbséghez tartozónak, mindössze egyetlen emberen múlt az előírt lélekszám megléte. Ennek ellenére a megye 76 települése közül nálunk él a legtöbb bolgár. A jövőben nem lesz ruszin kisebbségi önkormányzat sem, hiszen nyolc ruszint talált a népszámlálás Esztergomban.

A városban él 36 magát orosznak valló esztergomi is, ám az orosz nem tartozik az elismert magyarországi nemzetiségek közé.

(forrás)