Tavaszi nagy várostakarítás
Környezetünk
2013. márc. 18.

<p>2013. március 23-án, szombaton immár ötödszörre rendezzük meg közösen Esztergomban a Nagy Várostakarítást. A lebonyolítás hasonló lesz az elmúlt éviekhez, az önkéntesek külön zsákokban gyűjtik a közterületeken a faleveleket, és külön a szemetet, amelyet kisteherautókkal szállítunk a gyűjtőpontokhoz  A munka reggel 9-kor kezdődik, és délután 3-ig tart. Nem szervezünk központi találkozót, a takarítás frekventáltan a Belvárosban, a Kis-Duna parton, a Prímás-szigeten és a Várhegyen zajlik. Emellett várunk mindenkit Kertvárosból és Pilisszentlélekről is, akinek kevés a szó, és tenne is a környezetéért.</p>

Fontos, hogy a mostani takarítás alkalmával nem illegális hulladéklerakókat számolunk fel, hanem olyan kisebb közterületeket, utcákat teszünk rendbe, ahová a város jelenlegi anyagi helyzete miatt nem jut erőforrás. (A Tesco melletti, ún Csalamádéban jelenleg fellelhető illegális hulladéklerakót április 22-én, a Föld Napja alkalmából a polgármesteri hivatal munkatársainak segítségével szüntetjük meg.)

 

Amit a takarításról tudni kell:

- Csak a közterületen fellelhető szemetet gyűjtjük össze.

- Eszközökről mindenki maga gondoskodik, kesztyűt, zsákot, lapátot, gereblyét mindenki hozzon magával!

- Fontos, hogy akik avart is gyűjtenek, jól elkülönítve, más-más színű zsákokban helyezzék el a szemetet és a falevelet!

- Aki nem a Kis-Duna part, Prímás-sziget, Várhegy területén szedi a szemetet, mindenképpen vissza kell, hogy jelezzen a 06/30-330-2170-es telefonszámon, hogy a zsákokat még aznap össze tudjuk gyűjteni.

 

 Ezúton jelezzük, hogy április 22-én, a Föld Napján újabb várostakarítási akciót szervezünk, amelyre cégek, intézmények, iskolák jelentkezését is várjuk. Tavasszal civil kezdeményezésre elindítjuk a „Fogadjon örökbe közterületet!” programunkat, melynek keretein belül egyesületek, alapítványok, egy utcában lakók állhatnak össze, hogy egy játszótér, kispark, vagy utcaszakasz folyamatos tisztán tartásáról gondoskodjanak.   

 A Palatinus-tó környékét a jelzések szerint március 30-án teszik rendbe, így a mostani hétvégén a környéken lakók inkább más területen segítsenek a takarításban.

A Nagy Várostakarítók

Infovonal: 06-30/330-2170

(forrás)